Management

Zakelijke software
treinstation

NS schendt aanbestedingsregels voor software

NS betaalt al jaren miljoenen voor software van Portugese makelij waarvoor nooit aanbesteding is gedaan.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Rob Dammers
2 juni 2015

NS betaalt al jaren miljoenen voor software van Portugese makelij waarvoor nooit aanbesteding is gedaan.

De NS gebruikt al 22 jaar software van een Portugese leverancier voor waarschijnlijk rond de 10 miljoen euro per jaar maar heeft deze software nooit aanbesteed.

Dat stelt nieuwsdienst NU.nl op basis van eigen onderzoek.

De software, SISCOG, is bedoeld om roosters te maken voor de treinen en het personeel. Dat vereist een complex algoritme.

De NS heeft de software in 1993 aangeschaft. Hoeveel zij er jaarlijks voor betaalt, meldt ze niet. Bronnen binnen het bedrijf spreken van zeker 10 miljoen per jaar, volgens NU.nl, wat NS zelf ontkent. Zeker is in elk geval wel dat de licentiekosten de grens voor aanbestedingen overschrijden.

NS voert aan dat de aanbestedingsregels nog niet golden toen zij de software in 1993 kocht. Dat klopt echter niet. Die waren een paar maanden eerder namelijk al ingevoerd, bovendien golden toen ook al de Europese aanbestedingsregels.
De NS wisselde ook vier jaar later van platform voor de software, van Unix naar Windows, waardoor toen zeker sprake was van geldende Nederlandse aanbestedingsregels. Maar ook toen is geen aanbesteding gedaan.

Daarnaast speelt ook mee dat aanbesteding niet hoeft als het om maatwerksoftware gaat. Dat is hier echter niet het geval. SISCOG is een standaard pakket dat wordt "ingericht en geparametriseerd conform specifieke eisen van klanten", waardoor het wel had moeten worden aanbesteed.

D66 heeft inmiddels om opheldering gevraagd bij minister Dijsselbloem van Financiën. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.