Notes wordt weer één product

9 april 2010

Zo ook in Utrecht, waar spreker Joel Demay, executieve collaboration consultant van IBM, in het bijzonder uitweidde over Project Vulcan, waarin de toekomst van Lotus alvast vorm krijgt. Demay: “Vulcan is geen product op zich; er komt geen versie 1.0. Het is een visie die in nieuwe versies van Notes wordt verwerkt.”

Naast Notes levert IBM onder de Lotus-vlag inmiddels Sametime (unified communications), Connections (social software voor bedrijven), Quickr (online samenwerking), Forms en Web Content Management. Maar in de toekomst verandert dat, aldus Demay. “De gedachte achter Vulcan is in ieder geval dat het voor gebruikers geen zin heeft te denken in afzonderlijke producten, omdat ze niet eerst hun e-mail checken en dan van tien tot half elf hun instant messaging-client opstarten enzovoort.”

De functies moeten beschikbaar zijn op het moment dat je ze nodig hebt, binnen één en dezelfde interface. En dat betekent dat voor de eindgebruiker het onderscheid tussen Lotus-producten als Notes, Quickr, Connections et cetera zal verdwijnen. “Achtergrondinformatie over een persoon, de chatfunctie, de aanwezigheidsindicatie of een webmeeting - alles vanuit één cliënt. Voor een IT-afdeling die de software beheert, blijven het overigens wel afzonderlijke modules.”

Een andere manier om het voor de gebruiker congruent en overzichtelijk te houden, is het zoveel mogelijk gelijktrekken van de gebruikersinterfaces van de verschillende clients. Of het nu om een binnenshuis geïnstalleerde versie gaat met een webinterface of dezelfde functies binnen Lotus Notes Live, desnoods vanuit een traditionele client – de schermen zullen steeds meer op elkaar lijken. Demay: “En vergeet de mobiele client niet. Ons doel is zover gaan als de technologie ons laat gaan. Daarbij blijven we bij de standaarden, zonder op plug-ins terug te vallen.” Met technologie als HTML 5 en CSS is al veel mogelijk wat vroeger niet lukte in een browser, maar, stelt Demay, “er is voorlopig wel een plek voor ons Eclipse-gebaseerde ontwikkelmodel. Je kunt nog niet alles webgebaseerd aanbieden.”

Dat laatste weerhoudt IBM overigens niet te experimenteren met ‘project Concord’, een manier om tekstverwerking, spreadsheets en presentaties online te vermengen met typische samenwerkingstaken. Versmelting met Notes ligt voor de hand, maar daarover wil Demay nog niets kwijt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!