Innovatie & Strategie

Security
Norton icon

Norton-antivirus brengt cryptominer binnen

Securitysoftware installeert cryptominer en roomt percentage af.

© NortonLifeLock
5 januari 2022

Securitysoftware installeert cryptominer en roomt percentage af.

Computers die een relatief krachtige videokaart hebben, mogen van Norton meedoen aan het minen van cryptovaluta voor die leverancier. Gebruikers met een actief abonnement op Norton 360 krijgen via die securitysoftware namelijk Norton Crypto geïnstalleerd. Daarmee worden intensieve berekeningen uitgevoerd om Ethereum te 'ontginnen'.

Norton maakt hierbij voor elke gebruiker een Ethereum-wallet aan. In die cloudopslag komt de aangemaakte cryptovaluta dan beschikbaar voor gebruikers. Alleen de gebruiker zelf heeft toegang tot die online-portemonnee, verzekert de securityleverancier. Het draaien van de cryptominer wordt gedaan als de pc even niet wordt gebruikt, dus in idle-toestand verkeert.

Gebruikerskeuze

In tegenstelling tot online opgelaaide ophef wordt het cryptominen door Norton niet automatisch uitgevoerd. De leverancier legt in zijn FAQ hierover uit dat gebruikers Norton Crypto zelf moeten inschakelen. En dat ze de mogelijkheid hebben om het weer uit te schakelen. De cryptominer van Norton is momenteel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar de leverancier wil binnenkort andere regio's gaan bedienen. Het is nog niet bekend op welke termijn dit gaat gebeuren.

De miningsoftware voor pc's met Intel-processors vereist een relatief krachtige videokaart: met een grafische processor (GPU) van Nvidia en 6 gigabyte geheugen. Het systeemgeheugen mag met minimaal 2 GB flink kleiner zijn dan de benodigde geheugenruimte voor de cryptovalutaberekeningen. Qua besturingssysteem draait Norton Crypto op Windows 7 vanaf service pack 1 (SP1), Windows 8 en Windows 10. Windows 11 lijkt vooralsnog te ontbreken op de officiële supportlijst.

 

1
Reacties
Kees Noorlander 05 januari 2022 16:09

Jammer. Zo wordt weer extra energie gestopt in crypto munten ten koste van het klimaat.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.