Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G

Noorwegen test 's werelds eerste 5G-bioscoop

Telecomprovider wil onder meer 5G-internet aanbieden aan bioscoopbezoekers.

© CC BY 2.0) Kārlis Dambrāns
14 februari 2019

Telecomprovider wil onder meer 5G-internet aanbieden aan bioscoopbezoekers.

De Noorse telecomprovider Telia Norway test 's werelds eerste bioscoop met 5G. De provider gebruikt een 5G-verbinding om films te downloaden en wil bezoekers toegang geven tot snelle wifi. 

Telia Norway heeft zijn oog laten vallen op Odeon, de nieuwste en grootste bioscoop van Oslo. De veertien zalen hebben de laatste beeld- en geluidtechnieken en straks ook de nieuwste vorm van draadloos internet. De CCO van Odeon zegt tegen Zdnet dat 5G een grotere capaciteit heeft dan de huidige internetverbinding. De bioscoop heeft al tests gedaan waarbij een film gestreamd werd, wat volgens de topman 'perfect' werkte. In een nieuwe test worden films echter gedownload en overgeheveld naar lokale servers, waarna ze afgespeeld worden. 

4G en 5G

De bioscoop wil zijn bezoekers straks ook toegang geven tot snel wifi, waarbij de verbinding via 5G gaat. Hoe de betrokken partijen dat voor zich zien, is nog niet duidelijk. Odeon gebruikt voor de huidige tests de non-standalone versie van 5G, oftewel zowel 5G als 4G. De 1800 MHz-band op het 4G-netwerk doet de voorbereiding voor de dataoverdracht, waarna het internetverkeer verloopt via de 3,7GHz-band op het 5G-netwerk. Door de netwerken te combineren, claimt Telia Norway een datadoorgifte van 2,2Gbit/s. 

De responstijd ligt volgens de provider tussen de 7 en 8 milliseconden. Dat is fors lager dan met alleen een 4G-verbinding, waarbij de responstijd minimaal veertig milliseconden bedraagt. 

Odeon en Telia Norway werken voor de 5G-tests samen met Nokia, Ericsson en Huawei. Die laatste naam is enigszins opvallend omdat Huawei al maanden onder vuur ligt in een aantal Europese landen wegens vermoedens voor spionage. Hoewel er geen publiekelijk bewijs is, zijn diverse providers en overheden gestopt met het gebruiken van Huawei's (5G)netwerkapparatuur.

Lees meer over
1
Reacties
Bop 18 februari 2019 15:22

5G wifi...
En dan? Bezoekers die verveeld op hun telefoons filmpjes zitten af te spelen in de bioscoopzaal? (door elkaar heen, geluid aan, ouwehoeren, poten op de stoelen, kauwgom overal aangeplakt)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.