Noodverband voor gammele IT Amsterdam

8 april 2011

Dit voorstel deed VVD-wethouder Eric Wiebes (Economische Zaken) aan de gemeenteraad. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of de raad ermee akkoord is gegaan.

De 4,1 miljoen euro is afkomstig uit een potje voor achterstallig onderhoud. Het gemeentebestuur wil hiervan 0,6 miljoen euro besteden aan het project Amsterdams Financieel Systeem (AFS). Dat moet in juni uitmonden in een afgerond ‘tussenproduct’.

Veranderplan
De Dienst ICT richt zich voor de korte termijn verder op het direct aanpakken van de grootste storingen en het inventariseren van verouderde of slecht functionerende systemen en applicaties.

Voor de langere termijn moet de dienst een veranderplan opstellen om zichzelf structureel te verbeteren en te versterken. Dat plan wordt in juni of juli aan burgemeester en wethouders en de gemeenteraad voorgelegd. Daarnaast wordt onder regie van gemeentescretaris Henk de Jong een ‘ICT-projectenschouw’ en sanering uitgevoerd.

Verzwaard management
Burgemeester en wethouders hebben een ‘verzwaard management’ voor ICT aangesteld, nadat chief information officer (CIO) Claudia de Andrade de Wit naar huis was gestuurd. Als waarnemend CIO is op 10 februari Johan Boomgaardt benoemd. Hij heeft per 2 maart voor de aansturing van de ‘harde’ automatisering als rechterhand Pieter Cloo, partner bij organisatieadviesbureau Boer & Croon. Verder zal de Dienst ICT voor operationele taken diverse nieuwe functionarissen aantrekken.

Begin februari zette wethouder Wiebes onverwacht het zogeheten Realisatieplan in de ijskast, waarbij voor 94 miljoen euro aan de Amsterdamse ICT zou worden verspijkerd. Dit uitvoeringsplan was al in de plaats gekomen van een vierjarenplan dat eind 2010 door de gemeenteraad was verworpen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!