Nokia werkt aan mobieltje dat zichzelf oplaadt

11 juni 2009
Onderzoekers van Nokia werken aan een mobiele telefoon die zichzelf kan opladen door energie uit de lucht te plukken.

Het idee is, een mobiele telefoon uit te rusten met een apparaatje dat de alomaanwezige radiogolven kan omzetten in energie. Daarmee zou de oplaadbare batterij van de telefoon voortdurend bijgeladen kunnen worden, verklaarde Markku Rouvala van Nokia's onderzoekscentrum in het Engelse Cambridge tegenover Technology Review. 

Aan het omzetten van radiogolven in bruikbare energie wordt op verschillende plaatsen gewerkt. Meestal gaat het daarbij om RFID-toepassingen. Eerder dit jaar ontwikkelden onderzoekers van de universiteit van Washington voor Intel een RF Scavenger, die 60 microwatt kon genereren uit het signaal van een televisiestation op 4 kilometer afstand. De Nokia-onderzoekers zijn intussen al een stap verder: ze hebben prototypes van omzetters die 3 tot 5 milliwatt kunnen oogsten.

Voor het bijladen van een mobieltje is dat nog lang niet genoeg. Daarvoor zou de omzetter zeker 50 milliwatt moeten kunnen oogsten. Rouvala en zijn team denken dat te bereiken door het spectrum van ontvangen radiosignalen op te rekken naar frequenties tussen 500 megahertz en 10 gigahertz.

Andere onderzoekers, van de universiteti van Washington, tonen zich tegenover Technology Review sceptisch. Om 50 milliwatt te oogsten zou je zeker 1000 verschillende sterke signalen nodig hebben, redeneren ze. Ze zien niet goed in hoe je het energieverlies in zo'n antenne tegen zou kunnen gaan. Rouvala laat zich niet uit het veld slaan door die kritiek. Hij verwacht dat Nokia binnen drie tot vier jaar met zelfopladende mobieltjes op de markt komt. 

Veelbellers zullen overigens niet zonder oplader kunnen. Om de gebruiksduur 'zonder stopcontact' nog verder te verlengen, werkt Nokia ook aan het inbouwen van zonnecellen in de behuizing van het mobieltje.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.