Beheer

Personal Tech
Stephen Elop

Nokia stopt 41 MP-camera in Lumia 1020

Stephen Elop © Nokia
12 juli 2013
Nokia heeft een smartphone gepresenteerd waarvan de camera een ongekend hoge resolutie van 41 megapixels heeft. De Lumia 1020 is het product van een innige samenwerking met Microsoft.

Topman Stephen Elop onthulde de Lumia 1020 donderdag op een bijeenkomst in New York. Hij roemde onder andere de 6x zoomfactor en andere eigenschappen van de ingebouwde camera, zoals de mogelijkheid ook bij weinig licht goede foto’s te maken. Het bedrijf introduceerde vorig jaar al een telefoon met dezelfde cameraresolutie, de 808 PureView. Die werkte nog met het aan de kant geschoven besturingssysteem Symbian.

De resolutie van de Lumia 1020 is in elk geval een stuk hoger dan de 8 megapixel die Apple met de iPhone 5 te bieden heeft. Ook de 13 MP-camera van Samsungs Galaxy S4 blijft ver achter bij het nieuwe topmodel van Nokia. De vraag blijft wel of een resolutie van 41 megapixel in de praktijk zichtbaar betere foto’s oplevert. Veel fotografie-experts hebben de ‘megapixel-race’ voor losse digitale camera’s eerder als onzinnig afgedaan.

Nauwe samenwerking met Microsoft

Uit een donderdag gepubliceerd artikel op het Windows Phone Blog blijkt dat Nokia en Microsoft nauw hebben samengewerkt bij de ontwikkeling van de Lumia 1020. Volgens Kevin Shields, vicepresident van Nokia en afkomstig van Microsoft, moest er onder de motorkap veel werk worden verzet om in Windows Phone het beste uit de capaciteiten van de camera te halen. Het OS moest bijvoorbeeld worden aangepast om de Lumia in staat te stellen 2 foto’s tegelijk te nemen met resoluties van 41 en 5 MP. De kleinere foto kan makkelijker worden uitgewisseld met derden. De optische beeldstabilisator, die is overgenomen van de Lumia 920, is ook samen met Microsoft ontwikkeld.

Windows Phone 8 is ook de achilleshiel

Dat de nieuw smartphone Windows Phone 8 als besturingssysteem heeft is meteen ook de achilleshiel van de Lumia 1020. Windows Phone heeft, ondanks verwoede pogingen van Microsoft, nog steeds een veel kleiner marktaandeel dan Android van Google en iOS van Apple. Nokia is verreweg de belangrijkste hardwarepartner van Microsoft voor Windows Phone.

De ook van Microsoft afkomstige Nokia-topman Elop zei in New York terloops dat er nu 160.000 apps in de Windows Phone Store beschikbaar zijn. Dat is aanzienlijk minder dan de circa 850.000 apps (peildatum juni) waar Apple prat op gaat. Voor Android zijn nu 781.000 apps verkrijgbaar.

Andere eigenschappen blijven op de achtergrond

Tijdens de onthulling maakte Elop weinig woorden vuil aan andere kenmerken van de Lumia 1020 dan de superieure camera. Het toestel heeft een beeldscherm van 4,5 inch en houdt daarmee ongeveer het midden tussen de iPhone 5 en de Galaxy S4.

Er zit een Qualcomm Snapdragon S4 dual-coreprocessor van 1,5 GHz in en de opslagcapaciteit bedraagt 32 GB. Het werkgeheugen is 2 GB. De Lumia 1020 is geschikt voor 4G LTE-netwerken in 5 frequentiebanden. Er komen 3 kleurvarianten: zwart, wit en geel.

Nog dit kwartaal ook in Nederland

De Lumia 1020 komt als eerste op de markt in de Verenigde Staten. Vanaf 26 juli gaat telecombedrijf AT&T hem daar exclusief verkopen voor 300 dollar bij een 2-jarig abonnement. China en een aantal Europese landen volgen nog dit kwartaal, dat wil zeggen uiterlijk eind september. Volgens webwinkel Coolblue is het toestel “binnenkort” leverbaar in Nederland. De prijs is nog niet bekend.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.