Loopbaan

Carriere
ontslag

Nog altijd bijna 7000 IT'ers met WW

Meeste ICT'ers met WW-uitkering wonen in Amsterdam.

ontslagen © Pixabay CC0 Public Domain
8 februari 2018

Meeste ICT'ers met WW-uitkering wonen in Amsterdam.

Eind 2017 keerde het UWV 6892 WW-uitkeringen uit aan professionals met een ICT-beroep. Dat zijn ruim 700 WW-uitkeringen minder dan een jaar geleden.

In een jaar tijd daalde het aantal WW-uitkeringen voor ICT’ers van 7.600 naar 6.892. Dat blijkt uit gegevens die AG Connect heeft opgevraagd bij UWV. Uit de gegevens blijkt verder dat het vooral gaat om werkloze software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten.

De verdeling van lopende WW-uitkeringen per 1 januari 2018 ziet er als volgt uit:

Uitgesplitst per provincie valt op dat veruit de meeste WW-uitkeringen voor ICT-beroepen worden uitbetaald in de Randstad. Maar liefst 23% van alle WW’ers onder ICT’ers woont in Zuid-Holland en Noord-Holland neemt 21% van alle WW-uitkeringen voor haar rekening. Dit zijn ook de provincies waar de meeste werkgelegenheid is voor IT’ers. Met name Amsterdam is erg in trek. AG Connect schreef onlangs al dat de ICT-vacatures in de hoofdstad het lastigst in te vullen zijn. Werkgevers in Amsterdam trekken dan ook alles uit de kast om ICT-vacatures ingevuld te krijgen.

Uit de opgevraagde data van UWV blijkt dat de stad Amsterdam 7,4% van alle WW-uitkeringen voor ICT-beroepen voor haar rekening neemt. In totaal gaat het om 511 WW-uitkeringen. Opvallend genoeg volgt daarna niet de tweede stad van ons land (Rotterdam), maar Den Haag met het hoogste aantal WW-uitkeringen voor ICT’ers. De vier grote steden en Eindhoven (onderdeel van de techregio Brainport) zijn samen goed voor 21% van de WW-uitkeringen voor ICT-beroepen.

ww-uitkeringen per stad

 

 

 

 

 

 

 

 

Als we de cijfers verder uitsplitsen per provincie valt op dat er grote verschillen zijn tussen de top2 (Zuid-Holland en Noord-Holland) en de subtop (Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland). Verder is de kloof tussen de subtop en de provincies met het minste aantal WW-uitkeringen ook weer enorm groot. Zeeland telt het minst aantal WW-uitkeringen voor ICT-beroepen – in deze provincie gaat het maar om enkele tientallen uitkeringen. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat er relatief veel werkgelegenheid is voor ICT’ers in Zeeland. Het kan ook betekenen dat Zeeuwen vaak verhuizen naar een andere regio voor hun werk.

ww-uitkering per provincie

 

Vanaf 2013 daalt het aantal nieuwe WW-uitkeringen van ICT’ers. De ICT-beroepsgroep is bovendien ondervertegenwoordigd in de totale werkloosheid in ons land. Ongeveer 36% van de ICT’ers met een WW-uitkering is 55 jaar of ouder. Tegelijkertijd werd slechts 1% van alle ICT-vacatures die in 2016 werden vervuld ingevuld door een kandidaat van 55 jaar of ouder. Ook is bijna een vijfde van de WW-uitkeringen afkomstig van laag opgeleide ICT’ers.

 

Lees meer over
4
Reacties
Steve 13 februari 2018 11:09

Dit is al jaren een trend. Je bent op je 40ste al te oud voor werkgevers, voor de IT zelfs op je 36ste.
https://www.bnr.nl/nieuws/arbeidsmarkt/10327021/veertig-is-al-oud-voor-…

Vergeet niet dat er door de outsourcing (niet alleen in de IT) steeds minder werk voor ons is, want voor ons uurloon kunnen ze 3 - 5 anderen inzetten in het buitenland.

En we automatiseren onszelf weg, denk aan oa CI/CD. Als zo'n straat al is ingericht heb je veel minder testers, beheerders, etc nodig. Vergeet ook niet dat er ook steeds minder developers nodig zullen zijn, tegenwoordig heb je al bouwblokken, die je bij elkaar kan klikken. Er zullen steeds minder mensen in de IT werkzaam zijn.

Stel jezelf eens de vraag, als je 50 of 55 of 60 of 65 jaar bent. Hoe makkelijk is het voor de grote gross om "wat anders" te leren? Heb je de kracht ervoor om het te doen?
Mocht het je wel lukken. De pool aan mensen voor hetzelfde werk wordt steeds groter. En de werkgever heeft het liefst dat je dan 18 bent en 25 jaar aan ervaring.

Hans van der Meer 08 februari 2018 14:22

Een helder artikel. Statistieken zeggen niet altijd alles, maar er is een duidelijke trend binnen de IT-markt waarneembaar die inderdaad de nodige vragen oproept. Naar mijn idee is het meeste terug te brengen tot dire punten: kennis, leeftijd en geld.
Kennis - Niet alleen laaggeschoolde IT'ers hebben problemen met het vinden van werk, maar ook de hoogopgeleiden komen in hetzelfde schuitje terecht omdat hun kennis niet meer adequaat is. Bijscholing (ok... maar of wiens kosten?) zou hier een oplossing voor kunnen zijn, maar de vraag is of deze groep in staat is om die extra kennis op te kunnen cq te willen doen. Voor veel oudere IT'ers is het gat tussen hun kennis en wat er wordt in de markt gevraagd veel te groot om dit met behulp van wat cursussen te dichten. Er is vaak een andere denkwijze nodig en juist dit is voor ouderen meestal een onoverkomelijke uitdaging.
Leeftijd - Inderdaad speelt leeftijd - vaak onderhuids - zo'n beetje de belangrijkste rol in het aannemen van nieuw personeel. Niet altijd, maar zeker in de meeste gevallen. Aan de andere kant weet ik uit ervaring dat ook oudere IT'ers een nieuwe baan kunnen vinden als zij hun kennis up-to-date hebben en bereid zijn het niveau van hun vroegere mega-salaris los te laten. En daar zit vaak het probleem. Waarom het risico lopen met het aannemen van een nieuwe baan terwijl je thuiszittend 70% van je riante salaris kunt opstrijken dat altijd nog meer is dan je met werken kunt verdienen?
Geld - Dit brengt ons dus bij het geld. Enerzijds de kosten van opleiding: wie betaalt deze? En anderzijds: hoe ga je om met mensen die bereid zijn de stap te wagen naar een betaalde job terwijl ze momenteel een uitkering hebben? Zijn ze 'vogelvrij' als ze daarna weer zonder werk komen te zitten? Of is er een vangnetconstructie denkbaar waardoor ze weer kunnen terugvallen op de uitkering die ze achter zich hadden gelaten?
Met betrekking tot kennis, leeftijd en geld gaat het om een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel werkgever, overheid en de individuele IT'er. Zolang er vanuit deze betrokken partijen geen gezamenlijke consensus wordt bereikt, blijven we met het probleem zitten van een duidelijke mismatch binnen de IT-markt. Aangezien we steeds verder richting kenniseconomie gaan, lijkt het mij gewenst dat de overheid een eerste voorzet geeft om de op de bank zittende kennis zo spoedig mogelijk up-to-date en rendabel te krijgen.

Erwin 08 februari 2018 13:12

Volledig met de vorige poster eens. Elk bedrijf dat schreeuwt dat ze geen personeel kan vinden, zou maar eens moeten aantonen hoeveel mensen ze uit de WW hebben aangenomen. Ik ben echter bang dat de meeste IT-WW-ers in de hogere leeftijdsgroepen, met de hogere salaristarieven te vinden zijn, en niemand gaat vanuit een WW uitkering van pak em beet 2200 euro in de maand, naar een startsalaris van 2100 euro per maand. Zelfs al zou je dat willen omdat je zo graag wilt werken, mocht je dan toch weer in de WW komen, krijg je nog maar 70% van die 2100 euro...

info 08 februari 2018 12:25

Wat ik in dit artikel mis is het waarom. Waar zit de mismatch?
Waarom schreeuwen bedrijven om ICT-ers en zitten er duizenden in de WW?
En als deze niet bemiddelbaar zijn vanwege niet courante kennis, hoe moeilijk kan het zijn om een ICT-er deze ontbrekende kennis bij te brengen? Lijkt mij veel eenvoudiger dan een pakweg werkloze administratief medewerker met een dure bijscholing proberen de ICT sector in te loodsen.
En het percentage 55+ die een baan hebben gekregen is ronduit schandalig!
We schreeuwen moord en brand over discriminatie van randgroeperingen en laten leeftijdsdiscriminatie ongestoord voortwoekeren.
"De moeilijkste vacature in Amsterdam om binnen twee maanden te vervullen, is applicatieontwikkelaar.", aldus het artikel over de pogingen die het Amsterdamse bedrijfsleven zegt te ondernemen om ICT vacatures ingevuld te krijgen. Hoe moeten we dat zien als er 2612 in de WW zitten?
Dit artikel roept bij mij alleen maar meer vragen op....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.