Loopbaan

Carriere
code institute

In no time programmeur, kan dat wel?

"Dat ik zo snel aan de slag kan, zegt veel over het niveau van de cursus."

2 november 2017

"Dat ik zo snel aan de slag kan, zegt veel over het niveau van de cursus."

Het tekort aan softwareprogrammeurs wordt ook hier steeds vaker opgelost met korte, intensieve programmeer-bootcamps, een fenomeen dat is komen overwaaien uit Silicon Valley. Maar werkt dat wel?

Vorige maand kondigde Code Institute aan dat het na Engeland, de VS en Maleisië nu ook naar Nederland komt. Het Ierse initiatief beweert Nederlanders zonder enige voorkennis in minder dan 3 maanden klaar te kunnen stomen tot professioneel softwareontwikkelaar. Maar er zijn meerdere aanbieders in ons land die stoomopleidingen aanbieden op ICT-gebied, zoals The App Academy en Development Bootcamp (zie kader).

Directe inzetbaarheid gewenst

Op dit moment is al bijna 34% van de openstaande IT-banen in Nederland moeilijk te vervullen, blijkt uit recente cijfers van Indeed. De vraag is het grootst naar programmeurs, systeemontwikkelaars en systeemanalisten, met name in de grote steden. Amsterdam spant de kroon met vraag naar IT’ers, bleek onlangs uit gegevens van UWV. “Hogescholen en universiteiten kunnen de vraag simpelweg niet bijbenen. Bovendien zijn de traditionele opleidingen star en veel minder agile dan wij. Als wij ons portfolio willen veranderen kunnen we snel schakelen, maar bij een vierjarige universitaire studie ben je al snel enkele jaren verder”, vertelt Brian O’Grady, programmadirecteur bij Code Institute.

Werkgevers zijn op volgens hem op zoek naar programmeurs die hun bedrijf direct toegevoegde waarde kunnen bieden. “Dat is de reden waarom onze Software Development-opleiding focust op de praktische aspecten van programmeren”, vertelt O’Grady. In slechts 12 weken tijd kunnen de bootcampers zich ontwikkelen tot professionele (junior) softwareontwikkelaars die direct inzetbaar zijn. Cursisten kunnen een online training met een mentor (parttime) of klassikaal training (fulltime) volgen.

De bootcamp bestaat uit 5 modules, die iedere keer worden afgesloten met een echt project. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer HTML5, CSS3, JavaScript en Python. “Verder leren onze studenten werken met GitHub, Data Management, Agile Development en Django, het framework van Django.”

Veel interesse

Terwijl inschrijven voor de online opleiding al mogelijk is, wil Code Institute aankomend jaar via partners ook met de eerste klassikale bootcamps in ons land van start kan gaan. Er is ruimte voor maximaal 16 studenten per klas, met één instructeur en één assistent. Volgens O’Grady is er in ons land veel interesse voor de bootcamps: “Voor de eerste open avond was behoorlijk wat belangstelling en de volgende open avond op 16 november is al in voorbereiding.” De opleidingen worden aangeboden voor €4997 voor de online opleiding en €8900 voor de klassikale training. De online opleiding kan meer naar eigen tijd worden ingedeeld en hoeft dus niet binnen 12 weken te worden afgerond. “Als het maar binnen een jaar is”, vertelt O’Grady.

Bootcamps zijn hot

Volgens de start-up Course Report waren er in de VS in 2015 67 codeerbootcamps met een gezamenlijke omzet van 172 miljoen dollar. In 2016 was dit gegroeid tot 91 bootcamps en een gezamenlijke omzet van 199 miljoen dollar. Gezamenlijk stoomden zij vorig jaar bijna 18.000 afgestudeerden klaar als programmeur, tegen ruim 10.000 in 2015. De bootcamps hebben vrijwel allemaal dezelfde vorm: twaalf weken, waarbij een inspanning wordt verwacht van zo’n 70 uur per week. De kosten bedragen tussen de 10.000 en 20.000 dollar. Ook in Nederland is het bootcampmodel voor verschillende beroepen in de techsector in opmars. Zo is er deApp Academy, die fulltime bootcamps aanbiedt voor het programmeren van apps in iOS- en Android enDevelopment Bootcamp, dat meerdaagse cursussen geeft. En nu komt daar dus het Code Institute bij. App Academy beweert dat 90 procent van de studenten direct na de opleiding een baan vindt. Van de afgestudeerden van Code Institute vindt 94 procent binnen zes maanden een betaalde baan.

Nieuw tijdperk van leren

“Het is geen geheim dat informaticastudies een hoog uitvalpercentage kennen en jaarlijks zeer weinig voor de arbeidsmarkt geschikte programmeurs afleveren. We moesten een manier vinden waarmee we het tekort sneller kunnen aanpakken. Dit is het nieuwe tijdperk van leren, waarin innovatieve technologieën worden gecombineerd met geavanceerde lesmethoden. En er is geen sprake van tijdverspilling: al het geleerde kan direct in de praktijk worden toegepast”, zegt Anthony Quigley, oprichter van het Code Institute.

Her en der wordt er kritiek geuit op de korte, intensieve manier van scholing. Volgens O’Grady is dat logisch. “Ik heb een lang verleden in het onderwijs. Toen ik er voor het eerst over hoorde plaatste ik ook zo mijn vraagtekens. Maar inmiddels kan ik met de hand op het hart zeggen dat we een volwaardige, gedegen opleiding aanbieden.

De bootcamp van 12 weken is volgens het instituut mogelijk doordat het gebruikmaakt van de modernste opleidingsmethoden en door nauw samen te werken met werkgevers zoals Accenture, IBM, Apple en PayPal voor zowel het curriculum als loopbaanbegeleiding. “Het cursusmateriaal wordt voortdurend herzien in samenwerking met het Industry Advisory Council van Code Institute. In deze brancheadviesraad leveren vertegenwoordigers van prestigieuze werkgevers als Accenture en PayPal advies over de vaardigheden die zij in nieuwe medewerkers zoeken”, vertelt O’Grady.

Code Institute investeert volgens hem fors in de research & development om zijn trainingaanbod voortdurend verder te ontwikkelen. “De afgelopen zes maanden investeerden we meer dan €300.000 om cursisten uiterst geavanceerde interactieve leerervaringen te kunnen bieden.” Het is naar eigen zeggen de enige universitair geaccrediteerde coding bootcamp in Europa via de Napier University of Edinburgh.

Te kort

Baukje Vetter van Make IT Work, een omscholingsinitiatief van de Hogeschool van Amsterdam dat in september de negende lichting startte, heeft er een hard hoofd in dat mensen binnen 12 weken kunnen worden klaargestoomd tot softwareontwikkelaar. “Het lijkt mij erg kort, je kunt ze wellicht één vaardigheid – bijvoorbeeld App Development – aanleren in deze periode, maar een volledige opleiding zoals wij dat doen in 12 weken proppen lijkt me uitgesloten.”

Het traject van Make IT Work duurt 11 maanden en bevat een leer/werk-component van 5 maanden. “Aan de bootcamp van Code Institute zit ook geen koppeling met werkgevers. Dat is in ons programma uniek. Wij stomen onze studenten klaar als vakvolwaardig Junior Software Engineer, Cyber Security Specialist of Business Analytics Specialist. En in minder tijd dan die 11 maanden kan dat simpelweg niet.”

Volgens O’Grady leidt de bootcamp je wel degelijk op tot goede software-ontwikkelaar. “Dat doen we door je 600 uur aan programmeerervaring op te laten doen, terwijl sommige informaticastudies maar 40 uur aan praktisch programmeren per leerjaar aanbieden. Ik ben zelf opgeleid in de filosofie en wiskunde en daarna het programmeren ingerold. We hebben de rode draad van programmeerskills uit informatica-opleidingen gepakt, aangevuld met de skills die de werkgevers in onze brancheadviesraad hebben aangegeven, gecombineerd met innovatieve manieren van opleiden – de bootcamp en de online module. We hebben zo de softwareontwikkelingsopleiding gecreëerd die ik zelf graag had gevolgd.” Het bewijs dat het wel degelijk kan om iemand klaar te stomen in 12 weken ziet hij in het feit dat een bedrijf als Accenture mensen aanneemt die afkomstig zijn van het Code Institute. “Accenture nam altijd alleen maar afgestudeerden met uitstekende cijfers van topuniversiteiten aan. Inmiddels nemen ze ook mensen van onze stal aan die alleen de bootcamp hebben gedaan. Dat een bedrijf met zulke hoge eisen zo tevreden is over de kwaliteit die wij leveren, zegt genoeg.”

Voorafgaand aan de zelfstudie

Overigens benadrukt hij wel dat er meer opleidingsuren in zitten dan alleen die 12 weken. “Voordat cursisten bij ons beginnen doen ze een ‘Fundamentals Series’, waarin de basis voor programmeren wordt gelegd. Het gaat om ongeveer 60 tot 80 uur zelfstudie. En na die 12 weken volgt er ook nog een week ‘Career Assistance’, waarbij we cursisten helpen hun portfolio te verbeteren en ze in aanraking brengen met verschillende bedrijven en recruiters.”

Volgens O’Grady kunnen werkgevers in GitHub goed nagaan wat het niveau is van de (oud)studenten. “Uiteindelijk draait het niet om hoe lang een opleiding heeft geduurd of aan welk instituut dat is gebeurd. Als puntje bij paaltje komt draait het toch vooral om: ‘kan deze man of vrouw de klus klaren?’. Bij onze cursisten staat dat bewijs in hun portfolio. Ze kunnen zich nergens achter verschuilen.”

The App Academy was de eerste, onafhankelijke coding academy van Nederland en biedt al enige jaren bootcamptrainingen aan van 12 weken van minimaal 40 uur per week. Cursisten leren apps te bouwen voor Apple's iOS - of Google's Android platform. Het initiatief ontstond bij de gemeente Amsterdam om werklozen om te scholen tot app-ontwikkelaars, die nog altijd veel gevraagd zijn.

Van acteur naar app developer

AG Connect sprak een tijd terug al met Jasper Stokman (27) die twee jaar geleden een bootcamp volgde bij The App Academy. Voordat hij aan de opleiding begon kon hij nog geen regel code schrijven. Tegenwoordig kan Jasper Stokman (27) zich app developer noemen met een vaste baan. Stokman was aanvankelijk opgeleid tot acteur, maar daar kon hij zijn brood niet mee verdienen. “Mijn oog viel op een oproep van The App Academy dat jonge werklozen in twaalf weken wilde omscholen tot app-ontwikkelaars. Omdat ik voor die tijd al voorzichtig was begonnen met programmeren, leek me dit de perfecte kans.” Het bleek een schot in de roos. “Het grijpt me en laat me niet meer los. Problemen oplossen, het scheppen, ik vind het helemaal te gek. Ik kwam laatst een uitspraak tegen: ‘You don’t learn to code, you code to learn’ en dat is helemaal waar.”

Ook oud-cursist Sjoerd Bösecke had vrij kort na het afronden van de opleiding een baan gevonden als app developer. “We zijn echt van nul af begonnen. Dat ik zo snel aan de slag kon, zegt veel over het niveau van de cursus. Ik heb in korte tijd iets heel concreets, een speciale vaardigheid geleerd”, zei hij in een eerder interview met AG Connect. Hij beseft dat de cursus slechts de eerste stap is en dat hij moet blijven bijleren om zijn kennis op peil te houden. “Het gaat nou eenmaal snel in de ICT. Maar ik denk dat het voor heel veel andere beroepen ook niet meer is weggelegd om één keer een vak te leren en dat veertig jaar lang uit te blijven oefenen.”

Adrian Rus
Deuren geopend

Adrian Rus is een graduate van Code Institute, die nu bij Accenture werkt. Hij koos voor Code Institute vanwege de flexibiliteit. "Ik deed de online training zodat ik fulltime kon werken en tegelijkertijd de training kon volgen. Ik had een economiediploma, maar heb een passie voor technologie.”

“De kwaliteit van de syllabus die wordt aangeboden is top. Ze brengen je technologieën bij die relevant en actueel zijn in plaats van oude technologieën gedurende een vierjarige opleiding. Het is een erg praktische training; je leert door te doen en zo bouwde ik gedurende mijn opleiding mijn projecten op. Het helpt echt om kennis op te doen, het werken met nieuwe technologieën maakt je relevant voor de arbeidsmarkt.”

Rus vond de sessies met zijn mentor heel waardevol. "Het helpt ontzettend als je iemand hebt die je aanspoort om te slagen; hij beantwoordde mijn vragen en gaf me tips voor additionele online bronnen. Als je slaagt ontvang je een universitair erkend diploma. Zo kan je dus een software development diploma behalen in minder dan een jaar of zelfs drie maanden als je de fulltime opleiding doet. Echt een voordeel omdat het snel en eenvoudig af te ronden is.”

Na zijn afstuderen kreeg hij een baan als QA tester en inmiddels werkt hij bij Accenture als Graduate Technologist. "De opleiding opende echt veel deuren en veel carrièremogelijkheden.” 

7
Reacties
Marc 09 november 2017 12:53

Dit lijkt me gebaseerd op een korte-termijn-visie.
Ik zie in het opleidingspakket vooral kennis van talen en hulpmiddelen.
Aan de basis ligt nog altijd een goed ontwerp en daarnaast de afweging van waar je wat voor inzet; "if you only have a hammer everything becomes a nail".
Daarnaast is goed leren testen van levensbelang, zie ik ook niet staan.
Tenslotte zie ik niets over documentatie, nu maar hopen dat ze daar in het Agile Development nog wat aandacht aan besteden.
Zie er naar uit dat je een stoomcursus Spaans krijgt en dan als gids naar Barcelona wordt gestuurd.

Anoniem 02 november 2017 19:20

Het lijkt op eens cursus in 1 dag je rijbewijs, of in 1 dag je golfbrevet,
maar ja kun je dan in een Golf autorijden.....;-)
Programmeren is een kwestie van ervaring opdoen en kilometers maken en opleidingsniveau voor dit vakgebied zegt niets. Er zijn veel mbo-ers die velen malen beter zijn dan universitair opgeleiden. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik vaak zie dat ze minder beren op de weg zien en creatiever zijn, wat zorgt voor een sneller en beter resultaat. Ik zeg soms prima dat je het zegt, maar wij werken hier niet in de raket of vliegtuigindustrie, waar wij alles 10x vooraf moeten afdekken (kans tov realiteit en impact daarvan...beredeneer dat met GBV=gezond boeren verstand) ;-)
Wel te verstaan dit is geen verwijt naar universitair opgeleiden, maar ik wil hiermee alleen maar aangeven dat het niveau van opleiding niets zeggend is voor hoe goed iemand is in de praktijk.
De wijze waarop iemand denkt/beredeneerd is bepalend of die goed is voor het/dit soort werk.

Ester 02 november 2017 17:28

De persoon die de bootcamp heeft gedaan die in dit kader aan het woord komt heeft de online versie gedaan, zodat het te combineren is met zijn werk. Die variant moet binnen een jaar worden afgerond. De bootcamp in het klaslokaal gaat om 40 lesuren per week gedurende twaalf weken met daar bovenop de zelfstudie die voorafgaand gedaan moet worden (zoals in het artikel staat 60 tot 80 uur per week) en in de dertiende week nog 40 uur loopbaanbegeleiding. Dan kom je in totaal uit op zo'n 600 studieuren. Of dat voldoende is om te worden opgeleid tot volwaardig junior software developer is een tweede. Volgens de organisatie uiteraard wel, volgens anderen weer niet. AG Connect brengt graag de discussie op gang!

Marc 02 november 2017 15:28

Geweldig.

Toen ik in 1989 programmeur wilde worden moest ik me eerst door vier jaar wiskunde worstelen, dat nog eens extra aangedikt was met natuurkunde. Blijkbaar kon de wiskunde afdeling geen curriculum vullen. En wat leerde ik op de Wiskunde en Informatica afdeling? Turing Machines en Algol 68. No kidding! De technische hogeschool bereidde studenten niet voor op de arbeidsmarkt. Nee, ze wisten niets van de arbeidsmarkt en konden alleen maar universiteismedewerkers opleiden.

Nu werk ik in Amerika en ik heb collega's die vaak geen universitaire opleiding hebben (zelfs geen bachelor's degree). En als je ziet wat het werk inhoudt dan wekt dat geen verbazing. We onderzoeken hier niets. We schrijven geen lange rapporten. We bouwen en herbouwen. In korte tijd maken we een product en dat product is na een paar maanden meer dan 50% nieuw. Vandaag kunnen we iets omarmen dat we morgen weer inruilen voor iets beters. We moeten wel, want de wereld is in beweging. Ons werk is nooit af.

En het eindigt niet met een onderzoeksrapport.

Het verbaast me niets dat de universitaire wereld dit niet kan volgen. Ze hebben hun eigen bezigheden. Maar laten we dan eerlijk zijn en het waanidee afzweren dat academici software ontwikkelaars kunen opleiden.

Erwin 02 november 2017 12:35

Euhm... 12 weken x 5 dagen x 8 uur per dag = 480 uur. En dit boot camp propt daar 600 uur aan programmeerervaring in.. En Meneer Rus deed dat naast zijn reguliere werk.. Volgens mij past dit echt niet allemaal in een (werk) dag...

cyberiad 02 november 2017 12:25

Volgende keer even melden dat het om een advertorial gaat? Wel zo eerlijk tegenover de lezers

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.