Beheer

Security
No More Ransom

No More Ransom hielp in zes jaar 1,5 miljoen ransomware-slachtoffers

Initiatief ontwikkelde 136 decryptietools voor 165 ransomwarefamilies. 

26 juli 2022

Initiatief ontwikkelde 136 decryptietools voor 165 ransomwarefamilies. 

No More Ransom heeft inmiddels ruim 1,5 miljoen mensen wereldwijd geholpen om hun bestanden terug te krijgen na een ransomware-aanval. Dat maakt cybersecuritybedrijf Kaspersky - één van de partners van het initiatief - bekend tijdens de viering van het zesjarig bestaan van No More Ransom. 

No More Ransom werd in 2016 opgericht door de Nationale High Tech Crime Unit van de Nederlandse Politie, het European Cybercrime Centre van Europol, McAfee en Kaspersky. Het initiatief helpt slachtoffers van ransomware bij het herstellen van hun versleutelde gegevens, zonder dat zij daar criminelen voor hoeven te betalen. Daartoe biedt het initiatief decryptietools aan, evenals richtlijnen en instructies over hoe een cybermisdaad gemeld kan worden. Ook verspreidt No More Ransom informatie over hoe ransomware-aanvallen werken en welke maatregelen genomen kunnen worden om aanvallen te voorkomen.

Inmiddels bestaat No more Ransom dus zes jaar en zijn er 188 partners aangesloten. In die tijd zijn 126 decryptietools ontwikkeld voor 165 ransomwarefamilies. Europol meldt op haar website dat die tools door ruim 10 miljoen mensen zijn gedownload. Zo'n 1,5 miljoen mensen kregen dus ook hun bestanden terug, zonder dat ze hier criminelen voor hoefden te betalen.

De tools zijn onder meer in te zetten bij infecties met Gandcrab, REvil, en Maze. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.