Overslaan en naar de inhoud gaan

No More Ransom helpt miljoenen bij gratis verwijderen gijzelsoftware

Ransomware-aanvallen op prominente bedrijven - zoals afgelopen weekend bij Garmin - trekken veel aandacht. De pijnlijke gevolgen voor kleinere bedrijven die slachtoffer worden van ransomware, blijven doorgaans onderbelicht, ook al omdat ze zelf vaak niet hun vuile was willen buiten hangen. Vaak zijn de aanvallen op deze bedrijven minder geavanceerd, maar even schadelijk als de juiste kennis ontbreekt om tegenactie te ondernemen.
© No More Ransom
No More Ransom

Juist voor deze aanvallen is de aanpak van No More Ransom - een initiatief van onder meer de Nederlandse Politie en Europol - succesvol gebleken.

No More Ransom heeft in zijn vier jarig bestaan inmiddels meer dan vier miljoen slachtoffers van ransomware geholpen om zonder betaling de versleuteling van waardevolle gegevens ongedaan te maken, zegt Edvardas Šileris, het hoofd van European Cybercrime Centre (EC3) bij Interpol tegen ZDNet. Naar schatting is daarmee voorkomen dat 632 miljoen dollar is overgemaakt aan criminelen.

De organisatie is sinds zijn oprichting uitgeroeid tot een samenwerkingsverband van 163 partners met heel verschillende achtergrond, van cybersecuritybedrijven tot opsporingsdiensten en financiële instellingen. IT-beveilingsbedrijven zoals Emisisoft, Kaspersky, McAfee, Avast, Bitdefender, Check Point en ESET hebben meer dan 100 tools samengebracht waarmee meer dan 140 families van ransomware kunnen worden aangepakt.

De gratis gereedschappen zijn inmiddels meer dan 4,2 miljoen keer gedownload en trekken belangstelling vanuit 188 landen, meldt de organisatie. Uitleg is beschikbaar in 36 talen.

No More Ransom zet op de eigen website uiteen dat een goede verdediging begint met preventie. Onderdeel daarvan is het up-to-date houden van de software die in gebruik is zodat de criminelen geen mogelijkheid hebben via bekende en al lang gepatchte fouten in de software controle kunnen krijgen over een computer om vandaar uit andere computers in het netwerk aan te vallen. Goede beveiligingssoftware helpt verder eventuele pogingen van criminelen binnen te dringen in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Ook het aanhouden van een aantal goede, actuele backups die offline worden bewaard, is een belangrijk element in de strijd.

Preventie is essentieel

In veel gevallen - zo waarschuwt No More Ransom - vormen die backups het enige plan B als de indringers eenmaal binnen zijn. Toch kunnen de gereedschappen die No More Ransom heeft verzameld wel in een aantal gevallen helpen de aanval ongedaan te maken, zoals blijkt uit de statistieken van de organisatie.

Brett Callow, beveiligingsexpert bij Emsisoft vergelijkt No More Ransom met het gebruik van een veiligheidsgordel in de auto. Het is een kritisch veiligheidsnet, maar het is beter om je aan de verkeersregels te houden om de kans te verkleinen dat je ze nodig hebt. Voorkomen is beter dan genezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in