Overslaan en naar de inhoud gaan

NLdigital bezorgd over aangescherpte privacyregels: ‘Geen werkbare oplossing’

Toezichthouders van de Europese Unie deden onlangs aanbevelingen voor scherpere regelgeving bij doorgifte van data naar landen buiten de EU. Daarmee werd een maandenlange impasse door het geklapte Privacy Shield doorbroken. Bij brancheorganisatie NLdigital, die om duidelijkheid vroeg, heerst er nog geen tevredenheid. "De zorgen zijn alleen maar groter geworden."
Nieuwe logo NL Digital

Begin november is er voor het eerste na de spraakmakende Schrems II-zaak actie ondernomen door het ‘European Data Protection Board’ (EDPB). De eisen voor de bescherming van privacy van Europese burger worden -wanneer de aanbevelingen van de EDPB worden overgenomen- strenger. Ook geldt dat 'overheidsautoriteiten' alleen toegang krijgen tot data van Europese burgers wanneer deze te rechtvaardigen is met de eisen uit de Europese privacyregels uit de AVG.

NLdigital drong eerder al aan om duidelijkheid na de Schrems II-uispraak. Die lijkt nu aanstaande. Toch is de brancheorganisatie nog verre van tevreden over de aanbevelingen, die ervoor moeten zorgen dat bedrijven weer verder kunnen met data-uitwisseling naar de VS.

Zorgen zijn groter geworden

"De EDPB heeft een conceptdocument uitgebracht om uit de impasse te komen die met de Schrems II-zaak is ontstaan. Maar na het lezen van deze aanbevelingen zijn onze zorgen alleen maar groter geworden en zien wij geen aanknopingspunten voor een werkbare oplossing”, meldt NLdigital op haar officiële website.

De organisatie doet twee aanbevelingen. Eén ervan gaat om de deadline voor de consultatieperiode, die onlangs werd verlengd naar 21 december 2020. Deze is volgens NLdigital te krap. “Er moet een oplossing komen die mogelijk is met de middelen én dagelijkse praktijk van de meeste Nederlandse organisaties. Daarnaast biedt dit een mogelijkheid om de aanbevelingen te laten aansluiten bij de meer pragmatische en realistische concept standaardclausules van de Europese Commissie."

Economische belangen

NLdigital vindt het terecht dat Europese privacywetgeving eisen stelt aan data-uitwisseling, maar wil ook die wetgeving 'het bredere perspectief meeweegt'. "Er moet gekeken worden naar onder andere economische belangen, wetenschappelijk onderzoek en overige fundamentele rechten. Deze belangen hoeven niet strijdig met elkaar te zijn, maar moeten zorgvuldig in samenhang worden gewogen."

NLdigital heeft verzocht om het dossier aan de orde te stellen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die gepland staat op woensdag 25 en donderdag 26 november.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in