Loopbaan

Privacy
Bart Schermer

Nijpend tekort ICT-juristen door Meldplicht Datalekken

Binnen 1,5 jaar zeker 25.000 extra privacyspecialisten nodig; vraagtekens bij kwaliteit opleidingen.

19 oktober 2016

Op dit moment telt ons land slechts duizend ICT-juristen, die met name bij de grote multinationals actief zijn. “Dat leidt tot een goudkoorts onder privacyadviseurs en een wildgroei aan privacygerelateerde opleidingen, waarvan het kennisniveau twijfelachtig is”, zegt Schermer. Begin deze week uitte hij zijn zorgen in een door NPO 3 uitgezonden college over privacy.

Gebrek aan expertise

De hausse aan datalekken toont volgens Schermer de gebrekkige staat van het privacybeleid bij Nederlandse ondernemingen en overheden aan. “Opgeslagen persoonsgegevens kunnen voor bedrijven en overheden een potentiële goudmijn zijn wanneer ze goed en correct worden gebruikt. Het gaat erom het maximale uit je data te halen binnen de grenzen van de wet, maar ook binnen de grenzen van wat binnen onze maatschappij als aanvaardbaar wordt beschouwd. Door gebrek aan expertise dreigt privacy compliance voor veel bedrijven en overheden nu een ‘tick the box’-exercitie te worden. Zeer gevaarlijk nu duidelijk is dat datalekken een grote wissel kunnen trekken op de waarde van een onderneming”, aldus Schermer.

Telecomprovider Verizon kocht in juli 2016 Yahoo.com voor $ 4,83 miljard maar eist nu een korting van $ 1 miljard op de overname, nadat een omvangrijk datalek bij Yahoo.com aan het licht kwam. Schermer raadt naar aanleiding hiervan bedrijven die veel persoonsgegevens verwerken aan om zo snel mogelijk in kaart te brengen wat er wanneer verzameld wordt, en vooral waarom.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!