Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwste Google-smartphone beperkt tot 2 landen

Afgelopen week heeft Google geruchten tegengesproken dat zijn nieuwste smartphone zou zijn geschrapt. De Pixel 5a komt wel degelijk uit, alleen wordt dat Android-toestel in beperkte mate uitgebracht. De Google-eigen smartphone komt alleen in de VS en Japan op de markt, wat te wijten zou zijn aan het internationale chiptekort.
Wafer met chips met transistoren van 5 nanometer
© IBM
IBM

De aanvankelijke geruchten over het geheel schrappen van de 5a-uitvoering van Google's eigen smartphone zijn vrijdag opgedoken, en 'bevestigd' door tech-titel Android Central. In reactie heeft Android-maker Google het bestaan van het 5G-toestel bevestigd. Daarbij lijkt het bedrijf de basis voor de geruchten echter wel redelijk te valideren.

Auto's, computers, smartphones

De opgevoerde oorzaak voor het vermeende schrappen was namelijk het wereldwijde tekort aan chips. Dit raakt auto's maar ook gameconsoles, computers en smartphones. De grote ARM-processormaker Qualcomm kampt met een reeks aan tegenslagen die de chipschaarste door de coronacrisis nog wat versterken. De Pixel 5a die volgens Google dus níet geschrapt is, komt echter niet 'gewoon uit'. De smartphone zal alleen in de Verenigde Staten en Japan verkrijgbaar zijn.

De Pixel-reeks heeft nooit een grote distributie gekend, zeker niet in vergelijking met vlaggenschiptoestellen van Android-toestelmakers als Samsung, of met iPhone-maker Apple. Toch is de beperking tot slechts twee landen wel aanzienlijk. Het is nog niet bekend in welke aantallen de 5a dan in de VS en Japan beschikbaar zal zijn. Ook is het nog onbekend wanneer die 5G-smartphone van Google zelf precies uitkomt. In een verklaring aan 9to5google spreekt een woordvoerder van "later dit jaar". De Pixel 4a is in augustus vorig jaar aangekondigd en toen onmiddelijk verkrijgbaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in