Management

Governance

Nieuwste Drupal-versie vormt een uitdaging

23 september 2011

Drupal is na WordPress en Joomla nummer drie op de lijst van meest gebruikte contentmanagementsystemen (CMS’en). Het wordt onder andere gebruikt door Nike, Fedex, de Amerikaanse overheid, MTV en The Economist.

Hoewel ooit als CMS begonnen, wordt Drupal inmiddels beschouwd als een contentmanagementframework (CMF): software waarmee CMS’en gebouwd kunnen worden. De basis bestaat uit een kern en enige tientallen standaardmodulen. Daarmee heb je al voldoende functionaliteit in huis om een eenvoudige site in elkaar te zetten. Belangrijkste elementen daarvan zijn gebruikersbeheer, rolgebaseerde toegangsbeveiliging (RBAC: Role-Based Access Control), contentmanagement, search en beheer.

Wil je meer – en dat zal bijna altijd het geval zijn – dan kun je aanvullende functionaliteit binnenhalen door extra modulen te installeren. Inmiddels zijn er meer dan achtduizend (gratis) beschikbaar. Het merendeel daarvan (zesduizend) is geschikt voor versie 6. Voor de versie 7 zijn dat er tweeduizend, in verschillende stadia van volwassenheid en bruikbaarheid.

Orthogonaal ontwerp

De manier waarop Drupal in elkaar is gestoken, sluit erg aan bij de Unix-filosofie: complexe software wordt opgebouwd uit een heleboel kleine onderdelen die op vernuftige wijze met elkaar worden verbonden. Drupal steunt daarvoor op een bijzonder orthogonaal ontwerp. Daarbij fungeren de gebruikers(rollen) en hun rechten als centrale spil.

Tegelijkertijd gaat dat ontwerp ten koste van de toegankelijkheid van het CMF. Veelgehoorde klacht van nieuwe gebruikers (en afhakers) is dat de complexiteit van Drupal een plezierige eerste kennismaking in de weg staat. Volgens Albert Skibinski, medeoprichter van Merge en Drupal-specialist, is dat bezwaar terecht en is er veel aandacht voor de toegankelijkheid en bruikbaarheid van Drupal. “Bij het ontwerp van de nieuwe interface zijn externe specialisten ingeschakeld. Daarnaast moet de drupal.org-site worden verbeterd, zodat je kunt zien welke modulen je het beste kunt installeren. Nu heb je daar nog veel ervaring voor nodig.”

Spagaat

Zowel bestaande als nieuwe gebruikers van Drupal zitten op dit moment in een spagaat. Bouw je een website op basis van Drupal, dan installeer je al gauw tientallen modulen. Zo maakt OpenPublish, een CMS voor uitgevers, gebruik van meer dan zeventig externe modulen. Een deel daarvan is echter nog niet beschikbaar voor versie 7. Sterker nog, sommige modulen zullen überhaupt nooit voor de nieuwe Drupal verschijnen. Soms omdat de maintainers hun module als onderdeel van een eenmalige opdracht hebben ontwikkeld, soms omdat vergelijkbare functionaliteit nu op een andere manier wordt geïmplementeerd.

Zo lijkt de veelgebruikte Workflow-module voor Drupal versie 6 te worden opgevolgd door de nieuwe Workbench-module. En zo zijn er wel meer voorbeelden. Soms lijken twee verschillende modules voor versie 6 en 7 op elkaar. Voorbeeld daarvan zijn de pagineringsmodulen Paging en Smart Paging. Maar soms ook helemaal niet.

Begin je nu met een nieuwe site, dan is het maar de vraag of je met versie 7 van Drupal aan de slag moet. Veel modulen zijn nog niet beschikbaar of nog niet stabiel. Dat laatste maakt dat je regelmatig software in het bèta-, alpha- of zelfs dev-stadium moet gebruiken. Bij de inzet van veelgebruikte modulen vallen dingen niet om, blijkt uit eigen ervaring. Wel treden regelmatig foutmeldingen of incompatibiliteiten op, zodat je soms op een developersversie moet terugvallen. De vraag is dan of het eindresultaat wel geschikt is voor productieomgevingen.

Handwerk

Hoewel Skibinski beaamt dat Drupal 7 nog moet rijpen, bouwt Merge alle nieuwe sites toch met deze laatste versie. “Drupal 7 lijkt op versie 6 waarbij een deel van de modulen nu helemaal in de kern is geïntegreerd.” Dat geldt bijvoorbeeld voor de Content Construction Kit (CCK). “Daarmee kun je nieuwe velden niet alleen toevoegen aan contenttypen maar nu ook aan gebruikers en andere entiteiten.” Ook de Views-module (om informatie weer te geven) is veel krachtiger geworden. “Met name de wizard is een grote verbetering.”

Migraties zijn bij Merge nauwelijks aan de orde. “We bouwen sinds een paar maanden in versie 7. Zo werken we al drie maanden aan een groot overheidsproject met veel functionaliteit. Per module kijken we welke openstaande issues er zijn. Als het nodig is maken we zelf patches of bouwen we onze eigen functionaliteit.”

“Het omzetten van portals van versie 6 naar 7 is nog veel handwerk, vooral als het om een ingewikkelde, meertalige site gaat. Daarvoor moet de portal opnieuw worden opgebouwd en vervolgens de content worden gemigreerd. Er zijn wel modulen om bij dat laatste te helpen. Maar klanten op Drupal 6 laten we zitten zolang ze tevreden zijn en geen nieuwe functionaliteit nodig hebben.”

Al met al is Skibinski helemaal niet ontevreden over de totstandkoming en de inzetbaarheid van Drupal 7. “Tijdens de ontwikkeling is de releasedatum verschoven. Bovendien is aan alle developers gevraagd om aan te geven of hun modulen bij de introductie van versie 7 beschikbaar zouden zijn. Vergeleken met de overgang van versie 5 naar 6 verloopt deze een stuk beter.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!