Nieuwe Xeon-serie zaagt aan poten RISC-chips

9 april 2010

De nieuwe chipgeneratie is ontwikkeld onder de codenaam Nehalem EX, waarbij EX staat voor expandable (uitbreidbaar). En uitbreidbaar is de Xeon 7500 zeker. Hij is te gebruiken in een server met twee sockets (chipvoetjes), maar dat aantal is opschaalbaar tot 256 sockets. Gevoegd bij het feit dat de processor leverbaar is in varianten met vier, zes of acht verwerkingskernen betekent dit dat fabrikanten met de Xeon 7500 een server met maximaal 2048 ‘cores’ kunnen bouwen. Iedere core is dankzij hyperthreading in staat twee instructiereeksen parallel aan elkaar af te handelen. Het besturingssysteem herkent elke core als twee afzonderlijke processors.

Intel ziet in hoofdlijnen twee bestemmingen voor de Xeon 7500-serie. Enerzijds de traditionele markt voor enterprise-servers, bijvoorbeeld voor databases, CRM-applicaties en grootschalige virtualisatie. Maar de sterke schaalbaarheid en een reeks voorzieningen die betrouwbaarheid en performance verbeteren maken hem ook geknipt voor ‘mission-critical’ taken die tot nog toe zijn voorbehouden aan leveranciersgebonden Risc-processors, zoals de in februari gelanceerde Power7 van IBM (acht cores, vier threads per core) en de Sparc-chips van Sun/Oracle. Bij bedrijfskritische toepassingen voor de Xeon 7500 denkt Intel onder meer aan zware rekenklussen zoals datawarehouses, grootschalige databases, ERP-applicaties en business intelligence.

Cijfers van marktonderzoeker IDC geven aan dat het marktaandeel van x86-processors zoals de Xeon – en ook de Opteron van AMD – in 2009 is gegroeid ten koste van andere chiparchitecturen. De economische recessie heeft die trend versterkt doordat systemen met ‘proprietary’ processors duurder in aanschaf en beheer zijn. Intel verwacht dat klanten ook na het opleven van de economie kostenbewust blijven met hun IT-bestedingen.

Intel zwijgt er zelf over, maar ook zijn eigen Itanium-chip valt in de hoek waar de klappen kunnen vallen. De ondersteuning voor de IA64-architectuur brokkelt geleidelijk af. Het kan bijna geen toeval zijn dat Microsoft enkele dagen na de onthulling van de Xeon 7500 bekendmaakte dat volgende generaties van Windows Server, SQL Server en Visual Studio de Itanium niet meer zullen ondersteunen. Linux-leverancier Red Hat haakte begin dit jaar al af.

De x86-architectuur schurkt wat betreft voorzieningen op het gebied van betrouwbaarheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid (‘RAS’) steeds dichter tegen de Risc-processors aan. Aan de Xeon 7500 zijn meer dan twintig RAS-features toegevoegd waarmee Intel zich een weg naar de bovenkant van de servermarkt baant. Deze voorzieningen vergroten de beschikbaarheid en maken het ook mogelijk de geplande ‘downtime’ voor onderhoud te minimaliseren.

Licentiemodellen: Multicore dwingt verandering af

Microprocessors krijgen steeds meer cores. Intel biedt er maximaal acht aan in zijn Xeon 7500-serie. AMD heeft nu al Opterons met twaalf cores en komt in 2011 met modellen met zestien kernen. Daarmee komt het klassieke licentiemodel van softwareleveranciers op losse schroeven te staan.
Microsoft verkoopt nog steeds licenties per processor en heeft nog geen plannen aangekondigd voor betaling per core.
Oracle hanteert een ander prijsmodel dat afhankelijk is van het type processor. Voor Intel- en AMD-chips rekent Oracle twee cores als een processor. Voor een quadcorechip moeten twee licenties worden afgerekend.
Ook virtualisatie maakt het steeds lastiger om softwarelicenties te baseren op fysieke processors. Analist Christopher Voce van Forrester acht het onvermijdelijk dat leveranciers als Microsoft hun prijsmodel aanpassen, zei hij tegen Computerworld. Berekening op basis van bedrijfsmatige criteria, zoals aantal gebruikers, ligt voor de hand. Softwareleveranciers zouden ook compensatie kunnen zoeken door meer geld te vragen voor aanvullende tools.

Een van de nieuwe RAS-kenmerken is ‘machine check architecture (MCA) recovery’, waarmee de server zich kan herstellen van ernstige geheugenfouten. Voorheen moest een server met daarop tientallen virtuele machines in zo’n geval worden afgesloten en opnieuw opgestart. Met de Xeon 7500 is het mogelijk de fout in één virtuele machine te isoleren en op te lossen terwijl de rest gewoon doordraait. Overigens moeten ook de bijbehorende chipset en het besturingssysteem met MCA-recovery overweg kunnen. Dat is het geval met Windows Server, Red Hat Enterprise Linux en Sun Solaris.

Ook op pure performance laat de Xeon 7500 de vorige generatie in het stof bijten. Intel claimt meer dan twintig nieuwe wereldrecords op een aantal bekende benchmarks. In sommige gevallen absolute records, in andere specifiek voor het x86-platform of voor een x86-server met een bepaald aantal sockets.
Een van de eerste klanten in Nederland die de nieuwe Intel-chips heeft getest, is Capgemini Retail Solutions in Amsterdam. Het bedrijf bouwde een SAP-cloud op bladeservers met de Xeon 7500. Het geheel draait op VMware in een Linux-omgeving. De eerste ervaringen bij Capgemini wijzen op een performanceverbetering met een factor 1,8 terwijl de kosten van de infrastructuur met 25 tot 30 procent zijn verlaagd. De operationele kosten van de dienstverlening aan twaalf outsourcingklanten zijn volgens Capgemini met 40 procent afgenomen.

Intel brengt in totaal negen modellen in de Xeon 7500-reeks op de markt, waaronder vier modellen met acht cores, vier modellen met zes cores en een enkel model met vier cores. Op twee na zijn ze geschikt voor servers met vier tot acht sockets. Het topmodel, de X7560 met een cache van 24 MB en een kloksnelheid van 2,26 GHz, kost 3692 dollar.

De X7560 is speciaal ontwikkeld voor data-intensieve, parallelle applicaties. Een andere versie (X7564) met zes cores is juist bedoeld voor high-performance computing (HPC) in de wetenschap en de financiële sector. De X7564 heeft van alle nieuwe Xeons de hoogste kloksnelheid: 2,66 GHz. Hij ontbeert echter de mogelijkheid tot hyperthreading die alle andere uitvoeringen wel hebben.
Voor- en achterkant van de Intel Xeon 7500-processor, een serverchip met maximaal acht cores.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!