Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Facebook

Nieuwe WhatsApp-voorwaarden bezorgen Facebook antitrustzaak

Turkije begint antitrustzaak tegen Facebook, over privacyschending met WhatsApp.

© AG Connect
11 januari 2021

Turkije begint antitrustzaak tegen Facebook, over privacyschending met WhatsApp.

Turkije begint een antitrustzaak tegen Facebook. Reden voor het onderzoek zijn de wijzigingen die berichtendienst WhatsApp, onderdeel van Facebook, doorvoert. Daarbij zijn vragen over schending van privacyregels gerezen.

De veranderingen in de voorwaarden en diensten van WhatsApp worden op 8 februari van kracht. Daarmee geeft moederbedrijf Facebook zichzelf het recht om vanaf die datum meer gegevens van WhatsApp-gebruikers te benutten. Gebruikers moeten akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden anders verliezen ze de toegang tot hun accounts bij WhatsApp. De veelgebruikte chat-app is in 2014 voor 19 miljard dollar overgenomen door het grote social network.

Chat-app van Turkse telco

Volgens de Turkse autoriteiten mogen de wijzigingen van de voorwaarden voor WhatsApp niet zomaar worden geïmplementeerd. De klagers menen dat Facebook met de aanpassingen de beschikking krijgt over meer gebruikersgegevens.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stopte eerder al met het gebruik van berichtendienst WhatsApp vanwege de aankomende wijziging in de voorwaarden. In plaats van WhatsApp maken de president en zijn gevolg gebruik van gecodeerde diensten van de berichtenapp BiP van de Turkse telecomaanbieder Turkcell. Erdogan riep Turken ook op om over te schakelen naar BiP.

Social media aan banden

Eerder beboette Turkije socialemediabedrijven omdat zij geen lokale vertegenwoordiger hadden aangesteld, zoals een nieuwe wet voorschrijft. Activisten beschuldigen de president ervan steeds autoritairder te handelen. De vereiste benoeming van vertegenwoordigers is volgens hen vooral bedoeld om platformen in Turkije onbruikbaar te maken.

In Turkije worden regelmatig gebruikers van sociale media gearresteerd, omdat zij op de platformen Erdogan zouden hebben beledigd. De toegang tot Twitter in het land is belemmerd. Het Chinese TikTok, dat net als WhatsApp-moeder Facebook eerder een boete kreeg, stemde vorige week in met de aanstelling van een lokale vertegenwoordiger.

AVG beschermt EU-burgers

Dat WhatsApp meer gebruikersinformatie gaat delen met moederbedrijf Facebook, geldt overigens niet voor Europa. Vanwege de Europese privacyverordening AVG mag dat niet in de Europese Unie. Op sociale media ontstond de afgelopen dagen onrust over de nieuwe voorwaarden.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.