Development

Software-ontwikkeling
Tukaram Muske

Nieuwe wegen door het oerwoud van statische code analyse-alarmen

Nieuwe technieken TU/e-onderzoeker verminderen aantal alarmen.

© Tukaram Muske
25 september 2020

Statische code analyses zijn een goede manier om code te verifiëren en fouten te vinden, zonder dat het programma uitgevoerd wordt. Toch wordt het nog lang niet altijd gebruikt, onder meer omdat er vaak ontzettend veel alarmen uitkomen. Tukaram Muske, die afgelopen juli promoveerde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft technieken ontwikkeld waarmee het aantal alarmen flink gereduceerd kan worden.

Ontwikkelaars kunnen met statische code analyses zowel veelvoorkomende programmeerfouten opsporen als vaststellen of code juist geen fouten heeft  – ook wel het bewijzen van de correctheid van de code genoemd. Maar het kan ook voorkomen dat niet helemaal duidelijk is of een stuk code nu een bug bevat of niet. In dat geval geeft de analyse een alarm af; een waarschuwing dat er mogelijk iets mis is met de code.

Die alarmen worden echter heel vaak gegeven, vertelt Muske. “Er zijn onderzoeken die stellen dat er per duizend regels code gemiddeld 40 alarmen afgegeven wordt. En sommigen stellen dat 35 tot 91 procent van de gemelde alarmen vals positieven zijn. Voor ieder accuraat gemelde fout kunnen bovendien tot wel 50 vals positieven gemeld worden.” Al die alarmen zorgen bovendien voor een hoop werk: de waarschuwing analyseren en eventuele problemen oplossen kan minuten, uren en soms zelfs dagen duren. Statische code analyse wordt dus minder gebruikt dan je misschien zou willen, simpelweg omdat het een hoop werk oplevert.

Limieten wegnemen

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!