Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe webtaal krijgt kickstart van Chrome, Firefox en Cloudflare

De nieuwe HTTP/3-specificatie debuteert in de praktijk. Het netwerk van Cloudflare ondersteunt HTTP/3 en Google experimenteert ermee in een ontwikkellaarsversie van Chrome. Firefox komt deze herfst met ondersteuning. HTTP/3 moet internetverbindingen vooral sneller en veiliger maken.
HTTPv3
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Dat schrijft Cloudflare in een blogpst. Klanten van de internetreus werden al een tijdje gefaseerd voorzien van HTTP/3-ondersteuning en in de komende weken komt de ondersteuning voor alle klanten beschikbaar. Klanten krijgen hier een e-mail over en kunnen daarna met HTTP/3 aan de slag. 

HTTP/3 in Chrome en Firefox

Cloudflare maakt HTTP/3 beschikbaar met Google en Mozilla, eigenaren van de grote browsers Chrome en Firefox. Google heeft zijn Canary-versie van Chrome vorige week voorzien van HTTP/3-ondersteuning. Canary is de niet stabiele Chrome-browser, bedoeld voor ontwikkelaars en hobbyisten die de nieuwste features willen uitproberen. Zij kunnen HTTP/3 inschakelen met de flag "--enable-quic --quic-version=h3-23".

Firefox-gebruikers moeten nog even wachten op HTTP/3. Mozilla belooft dat 'deze herfst' een nightly beschikbaar komt met HTTP/3-ondersteuning. Een nightly is in feite hetzelfde als Chrome Canary: experimenteel en niet voor doorsnee gebruikers. 

HTTP/3 proberen op macOS

Wie een macOS-pc gebruikt en HTTP/3 alvast wil uitproberen, kan de command-linetool curl gebruiken. De nieuwste versie is te downloaden via Github, waarna je via deze instructies van Cloudflare HTTP/3-ondersteuning inschakelt. 

Sneller en veiliger internet

HTTP3 volgt HTTP/3 op, de huidige specificatie die sinds 2015 beschikbaar is. Met HTTP/3 komen internetverbindingen sneller tot stand. Dit is te danken aan het nieuwe transportprotocol Quic, dat ontwikkeld is door Google. Quic is een afkorting van Quick UDP Internet Connections en is de opvolger van tcp (in HTTP/2). De Quic-specificatie versleutelt internetverbindingen via tls 1.3 en moet al met al veel sneller zijn dan HTTP2, schrijft Zdnet.

Waar tcp en tls doorgaans een vertraging van 200 tot 300 milliseconden heeft, moet dat bij Quic 0 tot 100 ms zijn. De precieze invulling van de HTTP/3-specificatie staat overigens nog niet vast, meldt Tweakers. De verantwoordelijke Internet Engineering Task Force werkt nog aan een definitieve tekst en heeft onlangs een nieuw concept gepubliceerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in