Development

Software-ontwikkeling
Chrome nieuwe UI 2018

Nieuwe vormgeving Chrome wekt agressie op

Honderden gebruikers klagen over de verslechtering van de gebruikersinterface van Chrome.

© Google
31 december 2018

Honderden gebruikers klagen over de verslechtering van de gebruikersinterface van Chrome.

De Chrome-browser heeft een nieuwe interface. Eigenlijk al met de introductie van versie 69 in september. Maar vanaf versie 71 die begin december uitkwam is er geen optie meer terug te gaan naar de oude vormgeving. En dat heeft Google geweten.

Al weken staan sociale media zoals Reddit en Twitter bol van de klachten over de nieuwe look-and-feel van de browser, signaleerde ZDNet. Vooral de tabbladenmoeten het ontgelden. Met mobiel gebruik als belangrijkste toepassing voor ogen, heeft Google gekozen voor een lichtere kleuren en afgeronde tabs. Die keuzes blijken voor velen niet goed uit te werken bij het gebruik van de browser op een desktop of laptop. Als er veel tabs openstaan, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Veel gebruikers kiezen er voor nu ze niet meer terug kunnen naar de oude vormgeving, om te downgraden naar een versie van Chrome ouder dan versie 70. Dat vinden de Chrome-ontwikkelaars echter een slecht idee. De oudere versie zijn namelijk niet meer optimaal beveiligd en gebruikers lopen daarmee een extra risico. Peter Kasting - een van de ontwikkelaars van Google Chrome - gaat zelfs zo ver om in een Reddit-post te pleiten dat mensen desnoods dan maar een andere browser gaan gebruiken dan oudere versies van Chrome.

Maar hij raadt gebruikers toch vooral aan de nieuwe Google-vormgeving toch nog een kans te geven. Uit gesprekken met boze gebruikers blijkt volgens hem dat na een paar weken de nieuwe vormgeving went en de problemen verdwijnen.

Overstap naar andere browser dreigt

ZDNet memoreert nog dat het zeker niet de eerste keer is dat een verandering van de vormgeving van browser tot veel commotie leidt. Mozilla had hetzelfde aan de hand toen in 2013 de Australis UI werd geïntroduceerd. Overigens was dat uiteindelijk voor veel Firefox-gebruikers een belangrijke reden om over te stappen naar Chrome.

Ook Microsoft kreeg de wind van voren met de introductie van de Modern (Metro) UI van Windows 8 in 2012. Microsoft heeft echter geluisterd naar zijn gebruikers en de vormgeving aangepast, onder meer door het startmenu weer terug te brengen. Hoewel Google niet van plan is toe te geven aan de klachten, lijkt het wel belangrijk dat het bedrijf er iets mee doet, wil het voorkomen dat de browser massaal de rug wordt toegekeerd, zoals gebeurde met de Firefox Australis UI. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
4
Reacties
Hans N. 07 januari 2019 11:18

Fijn Ronald Kunenborg dat jij die witte raaf bent, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen zwarte bestaan. Prijs je gelukkig, maar kennelijk ondervinden veel mensen hinder van deze verandering en die mogen dat rustig zeggen.

Ronald Kunenborg 05 januari 2019 13:13

Wat een geneuzel, het was mij eerlijk gezegd nauwelijks opgevallen. En ik gebruik Chrome elke dag urenlang. Dit lijkt me weer zo'n typische twitterscheet in een glas water.

Johan B. 01 januari 2019 06:46

Voor mij de belangrijkste reden om het nooit meer te gebruiken. Ik kan er niet aan wennen. Vooral dat ronde wat OSX ook heeft, lelijk. En als je een donker thema gebruikt, zoals ik op Linux, dan kleurt de adresbalk niet mee en blijft wit. Waardeloos! Dag Chrome, hallo Firefox.

Peter Mul 31 december 2018 13:16

Vaak is verandering gebaseerd op eigenpijperij van de projectleiders, toegeven aan terechte klachten leidt dan tot status verlies van de projectleider.

Ook bij Bol.com zie je een continue stroom van zinloze maar tijdvretende veranderingen in de partner UI en hebben ze geen oor voor de vele terechte klachten van de partners.

Ik denk dat minstens 75% van de Bol.com partners overstapt naar Amazon zodra Amazon.nl in september 2019 werkelijk uit de startblokken komt. Ik voorspel hier een Hyves-FaceBook achtig scenario waarin Hyves in 2 maanden 80% van zijn gebruikers verloor.

Overstappen van Chrome naar Bing is niet zo moeilijk, Bing laadt ook veel sneller maar de UI van Chrome heeft vele handige functies voor zakelijke gebruikers van gMail.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.