Innovatie & Strategie

Wetenschap
Computer bootst Rembrandts schilderstijl na

Nieuwe Rembrandt ziet het licht dankzij 'deep learning'

Een volgende stap in AI: een computer die leert te schilderen als Rembrandt

11 april 2016

Een volgende stap in AI: een computer die leert te schilderen als Rembrandt

In Amsterdam is een nieuwe Rembrandt onthuld. Niet van de hand van de meester zelf, maar geprint door een computer op basis van de opdracht om een portret te schilderen van een naar rechts kijkende Kaukasische man van 30 tot 40 jaar oud met gezichtsbeharing, zwarte kledij, ­witte kraag en een hoed.

Vooraf was een zogeheten deep learning-algoritme ‘gevoed’ met 3D-scans van de 346 bekende werken van Rembrandt. Een apart systeem destilleerde daaruit informatie over de voor Rembrandt typerende penseelvoering, compositie en kleurgebruik; daarbij werd ook een gezichtsherkenningssysteem ingezet. Een eerste 2D-print werd vervolgens verrijkt met hoogte-informatie, waarna in 13 lagen en met 148 miljoen pixels een 3D-print werd gemaakt die er inderdaad uitziet als een schilderij.

Het project begon met de vraag van Bart Korsten van reclamebureau J. Water Thompson of een computer kan leren schilderen. Die vraag werd beantwoord met hulp van ING, Microsoft, de Technische Universiteit Delft, het Mauritshuis en Museum Het Rembrandthuis.

     
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.