Nieuwe protocollen peppen virtuele desktop op

15 januari 2010

“Virtualisatie heeft de kosten van servers met een kwart verminderd”, aldus Raj Dhingra, hoofd van Citrix’ Desktop Delivery Group. “Wij verwachten een vergelijkbare reductie voor de desktops.” VDI (virtual desktop infrastructure) is niet alleen een logisch vervolg op servervirtualisatie en het oude server-based computing (SBC) op basis van Microsoft Terminal Services en Citrix MetaFrame. Het past ook perfect in de trend naar flexibele werkplekken en uniforme toegang, wat tegenwoordig het nieuwe werken heet.

Daarbij lijkt zich een vergelijkbare strijd te ontwikkelen als we destijds rond de hypervisor hebben gezien. Inmiddels is deze software verworden tot een (gratis) enabler waar voor de afzonderlijke leveranciers geen eer meer aan te behalen is. Maar voor de grafische protocollen voor de remote desktop is het nog lang niet zover. Oude protocollen worden gemoderniseerd en nieuwe protocollen geïntroduceerd. Ondertussen buitelen leveranciers over elkaar heen om de voordelen van hun technologie aan te prijzen.

Microsofts RDP (Remote Desktop Protocol) en Citrix’ ICA (Independent Computing Architecture) voldoen niet meer voor de moderne desktop. Ze zijn destijds ontwikkeld voor de typische Windows-gebruiker. De afgelopen tijd zijn ze dan ook uitgebreid met respectievelijk RDP Enhancements en HDX (High Definition Experience). Daarmee kan het aantal virtualiseerbare pc’s worden vergroot. Nu blijft dat bijvoorbeeld op 80 procent steken omdat de protocollen onder andere niet overweg kunnen met zware grafische toepassingen zoals die bij computer-aided design, geografische informatiesystemen en de analyse van medische scans worden gebruikt.

HP en VMware, die beide hun eigen protocollen aanbieden, zien de uitbreidingen van RDP en ICA echter als lapmiddelen die nog steeds niet voldoen voor de zwaardere toepassingen. “Wij hebben Remote Graphics Software (RGS) destijds ontwikkeld voor de Mars PathFinder”, vertelt Tom van der Zwet, pre-salesconsultant bij HP. “Men wilde goede kwaliteit plaatjes over een hele smalle bandbreedte sturen. We hebben dat protocol toen ontwikkeld vanuit onze printingexpertise. Met de vraag naar een rijker protocol hebben we RGS ook voor remote desktops beschikbaar gemaakt. Wij leveren zelf ook RDP Enhancements, en dat gaat prima als je bijvoorbeeld een YouTube-video wilt bekijken. Maar voor zwaardere toepassingen is de kwaliteit niet hoog genoeg.”

VMware heeft met PC-over-IP zojuist een ‘eigen’ protocol geïntroduceerd. Daarvoor is de marktleider in virtualisatie een samenwerkingsverband aangegaan met het bedrijf Teradici. “PC-over-IP is speciaal voor de remote desktop ontwikkeld”, vertelt Stuart Robinson, directeur Business Development. “Het protocol kan zowel in hardware als in software worden geïmplementeerd. We hebben daarvoor speciale, geoptimaliseerde chips ontworpen.”

Wat PC-over-IP en HP RGS onderscheidt van de oudere protocollen is dat alle multimediadecodering op de server plaatsvindt. Daar wordt de inhoud van de framebuffer door de PC-over-IP-drivers gelezen en gecomprimeerd. Als de video-output via het netwerk bij de client binnenkomt, hoeft die alleen het PC-over-IP-signaal te decomprimeren. Afzonderlijke mediacodecs komen er aan de clientzijde niet meer aan te pas.”

Volgens Robinson zit er heel veel intelligentie in het protocol zelf. “We analyseren wat voor soorten media op het scherm worden weergegeven. Dat kan bijvoorbeeld video zijn, of plaatjes of tekst. Elke pixel wordt op de voor hem efficiëntste wijze gecomprimeerd. Op die manier kunnen we heel efficiënt te werk gaan.” Zo ziet Robinson ook nieuwe kansen voor de geïntegreerde thin client: scherm en computer samengepakt in een enkele behuizing. “Die combinatie is nooit populair geworden. Want als je meer geheugencapaciteit of verwerkingskracht nodig had, dan moest je gelijk ook de monitor vervangen. Met een servergebaseerd protocol dat gebruikt kan worden door zowel terminalgebruiker als chipontwerper is dat bezwaar uit de wereld.”

Jeremy van Doorn, systems engineer manager voor VMware Benelux, verwacht dan ook dat PC-over-IP als onderdeel van View versie 4 de virtualisatie van de desktop een flinke boost gaat geven, met name als het gaat om werkstations die tot nu toe bij dit soort trajecten buiten beschouwing werden gelaten.

Red Hat ten slotte is in dit speelveld een beetje de vreemde eend in de bijt. De Linux-leverancier is de afgelopen jaren twee keer van virtualisatiepartner gewisseld. Na VMware had Red Hat de zinnen op Xen gezet. Die laatste ergerde zich echter zo aan de beperkte strategie van de Linux-leveranciers dat het uiteindelijk voor het Microsoft-platform koos. Dat resulteerde in de overname van XenSource door Citrix.

KVM (kernel-based virtual machine), de laatste liefde van Red Hat, bevat een eigen schermprotocol. Dat Spice genoemde protocol SEnD Simple Protocol for Independent Computing Environment SEnD is afgelopen najaar met RHEL versie 5.4 opgenomen in de Linux-distributie van Red Hat. Volgens Frank Weyns, technology development manager voor de Benelux, zitten de eerste toepassingen in dealingrooms en de onderwijswereld. Spice is ook een van de basistechnologieën van Red Hats Enterprise Virtualization for Desktops-aanbieding, die momenteel in bèta is. Het protocol is onlangs door Red Hat open source gemaakt om de samenwerking met partners te vereenvoudigen.

Welk van de protocollen de standaard gaat worden, is op dit moment nog niet te zeggen. Virtualisatiespecialist VX Company verwacht bijvoorbeeld heel veel van Spice. Met de samenwerking tussen Teradici en marktleider VMware heeft PC-over-IP echter een belangrijke voorsprong genomen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!