Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe PowerPC-processor stelt Apples toekomst veilig

Apple was hard toe aan een nieuwe processor om zijn Mac-serie nieuw leven in te blazen, vooral ook gezien de snelheid waarmee Intel nieuwe, krachtiger processors in de markt zet. Het bedrijf werkt al geruime tijd met IBM en Motorola aan een eigen serie processors onder de naam PowerPC. Dit is een reeks 64-bits-processors, die vooral door de bouwers van zware servers werd omarmd. De nieuwste telg in de serie is het model Power PC 970, een chip met slechts een enkel rekengedeelte.
klassiek regenbooglogo Apple
© Apple
Apple

De voorgaande modellen in de 64-bits Power4-lijn bezaten allemaal twee rekenunits, die samen gebruikt konden worden voor een hoge tot zeer hoge verwerkingskracht. Teveel ''power'' voor een gewone desktop, oordeelden de fabrikanten.
De 970 kan worden aangedreven op een klokfrequentie van maximaal 1,8 gigahertz. De chip is bezet met ongeveer 52 miljoen transistors, die onderling worden verbonden door een koperen bedrading. De transistors zijn aangebracht op een niet-geleidende onderlaag (Silicon on Insulator ofwel SOI), wat allemaal bijdraagt tot een hoge verwerkingssnelheid. De afzonderlijke onderdelen van de schakeling hebben een breedte van 0,13 micron.
De PowerPC 790 komt naar verwachting volgend jaar op de markt. De processor kan ook overweg met 32-bit-applicaties. Die programma''s profiteren dan alleen van de hogere verwerkingssnelheid van de chip, ze maken geen gebruik van het veel grotere adresbereik dat een 64-bit-processor biedt. Daarvoor zullen de oude toepassingen opnieuw gecompileerd dienen te worden.
De klokfrequentie is niet zaligmakend. Het gaat er om hoeveel werk een processor per kloktik kan verzetten. Wat dat betreft moeten gegevens worden verzameld met behulp van testprogramma''s. Alleen zo kan een duidelijke uitspraak worden gedaan over de PowerPC 970 versus bijvoorbeeld een Pentium 4 of een Athlon.
Aangezien de Power-processors wat meer werk verzetten per klokpuls dan de chips uit de Intel-stal, verwachten deskundigen dat een op 1,8 GHz lopende PowerPC 970 is ''opgewassen'' tegen een op 3 GHz werkende Intel-processor. "Je moet je nooit blindstaren op de klok alleen. IBM verliest de ''gigahertz-race'', maar hoeft echt niet achter te lopen qua performance", stelt Kevin Krewell, organisator van het Microprocessor Forum, een prestigieus congres dat deze week in San Jose is gehouden.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in