Loopbaan

Carriere
Omscholen

Nieuwe omschoolcheck toont of omscholer geschikt is voor IT

Tool van Vijfhart IT-opleidingen is mede gebaseerd op e-CF.

5 november 2020

Tool van Vijfhart IT-opleidingen is mede gebaseerd op e-CF.

Nederland heeft dringend nieuwe IT'ers nodig en met de coronacrisis dienen veel potentiële omscholers zich aan. Maar of een omscholer ook geschikt is voor een IT-functie, is nog maar de vraag. Een nieuwe tool van Vijfhart IT-Opleidingen moet daar antwoord op geven.

Volgens Vijfhart IT-Opleidingen heeft Nederland momenteel een tekort van ongeveer 55.000 IT'ers. In de toekomst komen er bovendien alleen maar meer IT-banen bij. Het is voor werkgevers dan ook van groot belang om mensen om te scholen naar IT-functies. Maar het kan lastig zijn om in te schatten welke begeleiding iemand nodig heeft en of iemand wel geschikt is voor een specifieke IT-functie.

De nieuwe Persoonlijke Omschool Check van Vijfhart IT-Opleidingen moet daarbij gaan helpen. De tool maakt het mogelijk om te onderzoeken of de inhoudelijke kennis, competenties en vaardigheden van een omscholer aansluiten bij één of meerdere IT-profielen. Met de informatie kan bovendien een betere inschatting gemaakt worden van welke begeleiding iemand nodig heeft. Zo krijgt een omscholer een advies over welke trainingen op het gebied van IT-vaardigheden of persoonlijke vaardigheden wenselijk zijn.

Competentie-framework

De tool is onder meer gebaseerd op het European Competence Framework (e-CF). Dit framework van de Europese Unie is een beschrijving van vaktechnische IT-competenties. Aan de hand daarvan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de kwaliteiten van IT'ers onderling vergelijkbaar te maken. Recent is uit onderzoek van de Staffing Groep gebleken dat veel HR-verantwoordelijken niet bekend zijn met e-CF. Het Europese framework lijkt lastig toepasbaar door het relatief hoge abstractieniveau. Koppeling aan de Nederlandse norm van het uitgewerkte KNVI-competentiemodel van de KNVI kan hiervoor uitkomst bieden.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.