Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe omschoolcheck toont of omscholer geschikt is voor IT

Nederland heeft dringend nieuwe IT'ers nodig en met de coronacrisis dienen veel potentiële omscholers zich aan. Maar of een omscholer ook geschikt is voor een IT-functie, is nog maar de vraag. Een nieuwe tool van Vijfhart IT-Opleidingen moet daar antwoord op geven.
Studeren
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Volgens Vijfhart IT-Opleidingen heeft Nederland momenteel een tekort van ongeveer 55.000 IT'ers. In de toekomst komen er bovendien alleen maar meer IT-banen bij. Het is voor werkgevers dan ook van groot belang om mensen om te scholen naar IT-functies. Maar het kan lastig zijn om in te schatten welke begeleiding iemand nodig heeft en of iemand wel geschikt is voor een specifieke IT-functie.

De nieuwe Persoonlijke Omschool Check van Vijfhart IT-Opleidingen moet daarbij gaan helpen. De tool maakt het mogelijk om te onderzoeken of de inhoudelijke kennis, competenties en vaardigheden van een omscholer aansluiten bij één of meerdere IT-profielen. Met de informatie kan bovendien een betere inschatting gemaakt worden van welke begeleiding iemand nodig heeft. Zo krijgt een omscholer een advies over welke trainingen op het gebied van IT-vaardigheden of persoonlijke vaardigheden wenselijk zijn.

Competentie-framework

De tool is onder meer gebaseerd op het European Competence Framework (e-CF). Dit framework van de Europese Unie is een beschrijving van vaktechnische IT-competenties. Aan de hand daarvan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de kwaliteiten van IT'ers onderling vergelijkbaar te maken. Recent is uit onderzoek van de Staffing Groep gebleken dat veel HR-verantwoordelijken niet bekend zijn met e-CF. Het Europese framework lijkt lastig toepasbaar door het relatief hoge abstractieniveau. Koppeling aan de Nederlandse norm van het uitgewerkte KNVI-competentiemodel van de KNVI kan hiervoor uitkomst bieden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in