Beheer

Security

Nieuwe lijst NSA-zoektermen bij BND opgedoken

22 mei 2015
De interesse van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Europese bedrijven blijkt veel groter te zijn geweest dan tot nog toe werd aangenomen. Niet alleen bedrijven in de defensiesector zoals EADS en Eurocopter werden bespioneerd, ook andere firma's werden in de gaten gehouden.

Volgens het tijdschrift Der Spiegel is bij de Duitse inlichtingendienst BND, die hand-en-spandiensten verleent aan de NSA, een nieuwe lijst met zoektermen opgedoken waaruit de interesse valt op te maken. Op de lijst staan 459.000 zoektermen die in ieder geval in de periode 2005 - 2008 werden gebruikt.

De baas van de BND, Gerhard Schindler, ging donderdag door het stof. Hij gaf toe dat de door de NSA ingediende zoektermen waarmee door de BND verzamelde informatie wordt doorzocht, onvoldoende door zijn dienst tegen het licht zijn gehouden.

Duitse inlichtingendienst gaat nat

De nieuwe lijst brengt de Duitse inlichtingendienst echter ook op een ander punt in verlegenheid. Het zorgvuldig gecultiveerde beeld dat het afluisterstation Bad Aibling zelfstandig opereerde zonder medeweten van het hoofdkantoor is niet langer houdbaar, schrijft Der Spiegel. De lijst komt van het hoofdkantoor in Pullach van de afdeling G10 die er juist op moet toezien dat Duitsers verschoond blijven van onwettige spionagepraktijken.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.