Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Digitalisering processen

Nieuwe financiële (betaal)diensten bieden kansen voor IT

Betaalmarkt digitaliseert snel

© Pixabay CC0 Public Domain
28 november 2018

Terwijl de traditionele waardeketen van banken al flink onder druk staat, zijn er op allerlei terreinen ontwikkelingen die verdere impact zullen hebben voor de banken. Zo wordt bijvoorbeeld verwacht dat de toekomstige distributie van bankproducten gedomineerd zal worden door een beperkt aantal platforms, dat ook profiteert van schaalvoordelen in het gebruik van big data. Ellen Fijneman en Geertje van de Streek beschrijven de ontwikkelingen op weg naar een open bancair systeem en welke impact dit op de IT-dienstverlening in Nederland zal hebben.

De financiële dienstverlening is in transitie; door de snel veranderende klantbehoeften is er sprake van een versnelde digitalisering van de betaalmarkt. Dit in combinatie met de ontwikkeling richting een wereldwijde end-to-end realtime en technisch gestandaardiseerde betaalwereld, leidt ertoe dat banken nu serieus de introductie van een nieuw business- en operationeel model onderzoeken voor in elk geval hun betalingsverwerking.

Open bancair systeem

De PSD2-wetgeving, die banken verplicht aan derde partijen (TTP's) toegang tot betaalrekeningen te geven (zie ook kader 1), verlaagt de toetredingsbarrières voor partijen die betaaltransactiegerelateerde diensten aanbieden. Bijvoorbeeld een aanbieder van een digitaal huishoudboekje; hierbij heb je direct toegang tot al je betaalgegevens, ook als je rekeningen bij meerdere banken hebt, zodat je een totaaloverzicht hebt van al je inkomsten en uitgaven. Dit zorgt mogelijk voor meer concurrentie op de klantbediening van banken en op termijn voor meer en betere nieuwe diensten (met nieuwe verdienmodellen) en lagere prijzen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!