Management

Governance
websites

Nieuwe eisen websites: 'Verwacht geen Amerikaanse claimtoestanden'

Gemeenten lopen achter op schema

© Pixabay 200degrees
30 juli 2020

Gemeenten lopen achter op schema

Over een paar weken moeten alle overheden en aanverwante organisaties zoals gemeenten voldoen aan de moderne toegankelijkheidseisen voor websites en andere online uitingen. De deadline gaat waarschijnlijk niet worden gehaald. Komt er een hausse aan claims?

Gemeentelijke websites, maar ook de door gemeenten online geplaatste video’s, foto’s, pdf’jes en alle uitingen op sociale media moeten vanaf 23 september onder handen zijn genomen zodat ze voor visueel beperkten goed toegankelijk worden.

Veel werk te doen

De eisen gelden ook voor websites van aanverwante organisaties zoals gemeentelijke zwembaden en het digitaal jeugdloket. Een groot deel van de overheden en aanverwante organisaties heeft nog veel werk te doen, meldden experts eerder tegen AG Connect.  

 Een groot deel van de Nederlandse overheid heeft nog veel werk te doen, om klaar te zijn voor de eisen, zeggen

“Er is nog veel werk te doen door de Nederlandse overheid”, vertelt Iris de Groot van adviesbureau ICTRecht. “Het vergt een heel andere werkwijze dan voorheen. Voor veel overheden en overheidsorganisaties gaat het moeilijk worden om op korte termijn nog aan de eisen te voldoen.”

Schadevergoeding

Omdat alle organisaties straks volledig aan de eisen moet voldoen, ligt het voor de hand dat gemeenten er op worden gewezen wanneer deze niet gehaald worden. “In de Verenigde Staten is er eens een schadevergoeding uitgekeerd omdat een blinde man tevergeefs een pizza bij Domino’s online wilde bestellen”, waarschuwt De Groot. “Dat soort effecten zal deze wet vermoedelijk niet hebben. Maar bij belangrijke zaken zoals informatie over Corona, kun je de overheid wel actief aanspreken op ontoegankelijke informatie.”

Gemeente Urk als voorbeeld

De Groot noemt de website van gemeente Urk momenteel als voorbeeld . “Zij zijn goed op weg. Voor veel andere overheidinstanties zal het een uitdaging worden. Van belang is in ieder geval dat de instanties inzicht geeft in hun inspanningen en aangeven hoe ze proberen te bewerkstelligen dat hun websites toegankelijk zijn. De wet biedt daarnaast wel wat ruimte. Er kan bijvoorbeeld in de verklaring worden aangegeven dat aan bepaalde eisen niet kan worden voldaan.”

Websites aanpassen

De overheden zijn zich volgens De Groot waarschijnlijk goed bewust van de wet, maar hun websites aanpassen gaat langzaam. "Ik verwacht niet dat dit binnen een paar weken of zelfs binnen een half jaar al geregeld is.”

Een hausse aan claims, zoals in de Verenigde Staten, ziet De Groot voorlopig nog niet ontstaan, maar dat betekent niet dat er geen klachten komen. “Er zal wellicht een onkostenvergoeding worden verrekend op momenten dat er iets misgaat. Amerikaanse toestanden verwacht ik niet.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.