Loopbaan

Privacy
Evelyn Austin

Nieuwe directeur Bits of Freedom: Evelyn Austin

Privacyvoorvechter Bits of Freedom heeft een opvolger voor veteraan Hans de Zwart gevonden: Evelyn Austin.

Evelyn Austin, Bits of Freedom © Evelyn Austin
19 juni 2019

Privacyvoorvechter Bits of Freedom heeft een opvolger voor veteraan Hans de Zwart gevonden: Evelyn Austin.

De nieuwe directeur voor Bits of Freedom (BOF) treedt per 23 september aan, maar haar benoeming wordt nu alvast bekend gemaakt. Evelyn Austin is al enkele jaren lid van het BOF-team waarbij ze meerdere belangrijke projecten heeft geleid. Daaronder de afgelopen drie edities van de jaarlijkse Big Brother Awards, die worden toegekend aan de grootste privacyschenders van Nederland.

Austin volgt als directeur Hans de Zwart op, die de afgelopen zes jaar als hoofdbestuurder deze ngo (non-gouvernementele organisatie) leidde. Hij heeft in februari dit jaar gemeld dat hij opstapt, wat toen gelijk gepland stond om op 1 januari 2020 in te gaan. "We zoeken een nieuwe directrice/directeur (want ik heb mijn vertrek aangekondigd)", aldus de Zwart toen. Zijn opstappen was om Bit of Freedom niet afhankelijk te laten zijn van één persoon, wat haaks staat op de ambitie om de meest professionele en effectieve ngo van Nederland te zijn.

Permanent vernieuwen

"Die ambitie is er nog steeds, en we willen die ambitie op een duurzame manier nastreven. Daarbij hoort dat de organisatie zichzelf permanent blijft vernieuwen en niet afhankelijk wordt van één persoon. Het is dus passend dat ik niet tot in het einde der tijden op deze plek blijf zitten en dat ik ruimte maak voor frisse ideeën en andere perspectieven", aldus de Zwart in zijn vertrekbericht. De open sollicitatieprocedure voor zijn ’ opvolging is toen gestart en recent afgerond.

Bits of Freedom heeft diverse geschikte kandidaten gekregen voor de directeurspositie, waarbij BOF-medewerker Evelyn Austin nu is verkozen voor die functie. "Evely heeft ons – met haar inhoudelijke visie, ideeën over financiële strategie, en hart voor personeelszaken – ervan overtuigd dat zij de organisatie op een goede manier verder zal leiden", aldus BOF. Huidig directeur Hans de Zwart blijft nog tot 1 januari 2020 bij de organisatie en zal de overgang begeleiden.

YouTube en Facebook betrapt

Austin heeft naast haar werk voor de Big Brother Awards van de afgelopen drie jaar ook de Insert User-podcast verzorgd als producent en host. Daarnaast heeft ze ervoor gezorgd dat BOF vorig jaar deel uitmaakte van alle veertien Bevrijdingsfestivals in Nederland. "Daarnaast heeft ze meerdere keren nieuws gemaakt binnen ons dossier communicatievrijheid. Ze kaartte de compleet arbitraire wijze aan waarop het YouTube-account van Women on Waves steeds wordt geblokkeerd en toonde aan dat Facebook de Tweede Kamer had voorgelogen over hun maatregelen tegen verkiezingsmanipulatie."

Verder is onder haar leiding de groep vaste vrijwilligers die zich inzet voor Bits of Freedom flink gegroeid. BOF meldt dat het nu ongeveer 750 vrijwilligers heeft en dat de eerste lokale afdelingen van de organisatie van start zijn gegaan. Eerder heeft zij ook gewerkt aan versteviging van het Europese netwerk waar de Nederlandse organisatie voor privacy en digitale burgerrechten deel van uitmaakt.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.