Nieuwe cao en sociaal plan voor geplaagd NXP

2 oktober 2009

In de nieuwe cao, die loopt tot 31 december 2010, is een structurele loonsverhoging van 1,5 procent per 1 april 2010 afgesproken. Gezien de omstandigheden waarin NXP verkeert is dat niet slecht, zegt Unie-bestuurder Wim Brouwer. “De loonsverbetering zit weliswaar ongeveer op het niveau van koopkrachtbehoud, maar daar hebben we als Unie op ingezet. Ik denk dat we hier niet over kunnen klagen.”

Het nieuwe sociaal plan loopt tot april 2010. Zeven maanden is kort, maar het sociaal plan blijft daarna doorwerken voor alle ontslagmaatregelen en plannen daartoe die nu bekend zijn en tot april 2010 nog worden gemaakt. Het plan is een voortzetting van het oude sociaal plan, inclusief de ‘oude’ kantonrechtersformule die voor medewerkers substantieel gunstiger uitpakt dan de nieuwe kantonrechtersformule.

In het nieuwe sociaal plan is een scholingsbudget voor employability-doeleinden van 1500 euro per medewerker toegevoegd. Ook is een ‘vergrendelde’ vrijwillige vertrekregeling in het plan opgenomen, die een ongecontroleerde uittocht van medewerkers moet voorkomen. Brouwer van De Unie is blij dat de gevolgen van alle lopende en op stapel staande operaties (waarvoor adviesaanvragen aan de ondernemingsraad zijn gedaan of in de maak zijn) binnen NXP onder het sociaal plan vallen.

Brouwer: “De vergoedingen van het oude sociaal plan zijn doorgetrokken en er zijn zaken aan toegevoegd. Van verslechteringen in het sociaal plan is geen sprake. Dit is een verdedigbaar resultaat.”

De kaderleden en de leden van de vakbonden zullen zich over de cao en het sociaal plan uitspreken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!