Nieuw versie Lotus Symphony komt in juni

18 januari 2010
IBM-dochter Lotus wil in juni de volgende versie van zijn gratis ‘kantoorsuite’ Symphony uitbrengen. Een bètaversie ziet deze week het licht op de gebruikersconferentie Lotusphere in Orlando (Florida).

De nieuwe versie heeft nu nog de codenaam Vienna, maar zal officieel als Symphony 2.0 op de markt komen. Dat meldt het Amerikaanse vakblad Network World. Symphony bestaat uit een tekstverwerker, spreadsheet- en presentatie-toepassing.

Vienna wordt gebaseerd op dezelfde programmacode als OpenOffice.org 3.x. Het pakket zal ondersteuning bieden voor versie 1.2 van het Open Document Format (ODF), OLE-objecten en macro’s voor Visual Basic for Applications (VBA) van Microsoft. Vienna bevat verder een groot aantal nieuwe voorzieningen, waaronder een verbeterd installatieprogramma. Ook de importmogelijkheden van Microsoft Office 2007-documenten zijn volgens Network World verbeterd. Vienna biedt nog steeds ondersteuning van het docx-bestandsformaat dat Microsoft sinds Office 2007 hanteert.

Gebruikers kunnen verder meer mogelijkheden voor het maken van diagrammen en grafische objecten tegemoetzien. De ontwikkelaars van IBM/Lotus hebben ook gezorgd voor uitbreiding van de API’s voor Java en LotusScript.

In de komende 12 maanden heeft IBM/Lotus nog twee volgende ‘onderhoudsversies’ in petto, die de codenamen Amsterdam en Berlin hebben meegekregen. Amsterdam moet eind september klaar zijn en zal verdere verbetering in de afhandeling van VBA-macro’s en Office 2007-bestanden bevatten.

Met Symphony probeert IBM/Lotus tegenwicht te bieden voor de hegemonie van Microsoft op de markt voor kantoorapplicaties. Het marktaandeel bedroeg vorig jaar circa 1,5 procent. Het pakket kan gratis bij IBM worden gedownload. Ondersteuning biedt IBM alleen tegen betaling.

Lotusphere 2010 is zondag begonnen en duurt nog tot en met donderdag 21 januari.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.