Beheer

Infrastructuur
Windows-logo

Nieuw updateregime Windows 7 en 8.1 van kracht

Het is zover: vanavond verspreidt Microsoft de eerste update waarin niets te kiezen valt.

11 oktober 2016

Het is zover: vanavond verspreidt Microsoft de eerste update waarin niets te kiezen valt.

Microsoft wil paal en perk stellen aan de fragmentatie in Windows-implementaties door het selectief aanbrengen van updates. Vanaf vandaag is het daarom alles of niets bij de updates.

De updates die Microsoft verspreidt, worden voortaan verpakt in twee pakketjes die iedere maand worden aangeboden: alleen de maandelijkse security-patches en een verzameling updates inclusief alle security-patches en functionele verbeteringen die eerder zijn uitgebracht (de roll-up).

Daarnaast publiceert Microsoft maandelijks een preview van de functionele updates die voor de volgende update op het programma staan. Die komt drie weken voor de echte update, die zoals gebruikelijk op de tweede dinsdag van de maand wordt verspreid. Hoe bedrijven daar gebruik van kunnen maken, wordt niet helemaal duidelijk. De naam suggereert dat deze roll-up een mogelijkheid creëert om functionele aanpassingen te testen voordat men ze bedrijfsbreed uitrolt. Maar hoe je de uitrol ervan dan kunt beperken tot geselecteerde machines, is onduidelijk.

Overigens is het wel mogelijk om het updatemechanisme zo in te stellen dat alleen de patches en updates die nog niet eerder aangebracht zijn geïnstalleerd worden. Dat beperkt het netwerkverkeer in bedrijfsomgevingen natuurlijk aanzienlijk.

Alles of niets

Belangrijkste verschil met de bestaande praktijk is, dat updaten voortaan alles of niets is. Men kan niet meer kiezen welke beveiligingspatches men wel of niet wil installeren, en er kan ook niet gekozen worden of men bepaalde functionele aanpassingen wel of niet wil doorvoeren. Bij dat laatste is nog van belang dat Microsoft in een niet van een precieze datum voorziene de toekomst ook oudere functionele updates in de roll-up gaat verwerken.

Op dat laatste zijn twee uitzonderingen: Microsoft zal niet ongevraagd een nieuwe versies van Internet Explorer of van het .Net Framework installeren. De updates voor Internet Explorer blijven – zoals bekend - wel beperkt tot versie 10 (op Windows Server 2012) dan wel versie 11 (op Windows 7, 8.1 en Server 2012 R2).

Thuisgebruikers kunnen niet alleen security-patches krijgen

Daarnaast is een belangrijk verschil dat thuisgebruikers niet meer kunnen kiezen om alleen de beveiligingspatches te installeren – tenzij ze thuis een serverversie van Windows draaien. De ‘security-patches-only’-bundel wordt namelijk alleen aangeboden via Windows Server Update Services, die alleen draait op Windows Server.

Thuisgebruikers en anderen die Windows Update gebruiken om up-to-date te blijven, hoeven in principe geen wijzigingen aan te brengen. De instellingen (Automatisch installeren, downloaden maar mij de keus laten wanneer ze geïnstalleerd worden, attenderen maar niet downloaden en Nooit) blijven werken zoals ze altijd deden. Ook de mogelijkheid om met een vinkje aan te geven of aanbevolen updates moeten worden meegenomen, blijft bestaan.

Advies Microsoft: niet alle pc's tegelijk updaten

Microsoft is zich bewust van de angst bij beheerders dat er problemen ontstaan met patches en updates. De ervaring met Windows 10 – waar dit updateregime al geldt – zijn niet onverdeeld gunstig. Het adviseert daarom updates binnen de organisatie in golven uit te rollen, te beginnen op de IT-afdeling zelf. Dan kan men als er zich problemen voordoen de update de-installeren voordat dat onoverkomelijk veel problemen oplevert. Organisaties kunnen ook overwegen deel te nemen aan het Security Update Validation Program. Daarmee kan men op en beperkt aantal pc’s binnen de organisatie updates testen voordat Microsoft die algemeen beschikbaar maakt.

Meer informatie over het nieuwe regime is te vinden op Microsofts Technet.

Lees meer over
6
Reacties
Anoniem 25 oktober 2016 16:59

Ach of Apple het ei van Columbus is . Denk het niet !!!

Peter 13 oktober 2016 19:32

Ik was het zo zat al die updates vn Win7. Op Win10 is het helemaal ondoorzichtig. Overgestapt naar Apple. Wat een zegen....

Raymond van Gelder 11 oktober 2016 21:40

Het is bijna misdadig dat Microsoft zelf wel bepaalt wanneer updates worden geïnstalleerd.
Ik ben vaak in het buitenland en maak dan gebruik van de inkoop van databundels van b.v. 1,5 Gb.
Die zijn dan beschikbaar via een Mifi modem.
Alle apparaten die via Wifi over dat modem met het internet zijn verbonden gaan updates installeren, omdat ze wifi hebben. Op smartphones kun je dat uit zetten en wachten tot je weer in Nederland bent op je vaste verbinding.
Helaas trekt Microsoft zich hier niets van aan en het resultaat is, dat de databundel voor een belangrijk deel wordt opgesoupeerd door Microsoft.
Dit arrogante gedrag betekent voor mij dat ik waarschijnlijk het hele Microsoft gebeuren er uit gooi. Ik moet nog eens uitzoeken of het Linux of Apple gaat worden, maar zo ga ik absoluut niet meer door met Microsoft. Ook Office vreet mee uit de ruif van mijn duur ingekochte data.

J.S. Kuipers 11 oktober 2016 13:00

@R.J. Tuijnman :
Ik vrees dat u de vrijwel oneindige diversiteit van de omgevingen over het hoofd ziet waarover Microsoft's OS en de bijkomende updates worden uitgerold.

Het betreft een attendering aan de IT-afdelingen om hun verantwoordelijkheid te nemen om de (eventuele) diversiteit binnen hun respectievelijke omgevingen aan een degelijk (software)beheer te onderwerpen. Microsoft kan daar moeilijk de verantwoordelijkheid voor gaan dragen, nietwaar?

R.J. Tuijnman 11 oktober 2016 12:33

Getuigt niet echt van veel zelfvertrouwen als men vanuit MS al adviseert om de patches gefaseerd uit te rollen ivm mogelijke bugs...

Pieter 11 oktober 2016 12:24

Vorig jaar hebben updates 2 keer een deel van onze centrale applicatie verkloot. Ik hou mijn hart vast... Al goed dat het geen Java applicatie is anders hadden we elke dag prijs.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.