Innovatie & Strategie

Netwerken
Wifi

Nieuw protocol kan wifibereik van bestaande apparaten flink vergroten

Protocol vereist geen nieuwe apparatuur, claimen wetenschappers. 

24 oktober 2019

Protocol vereist geen nieuwe apparatuur, claimen wetenschappers. 

Wetenschappers van de Brigham Young University, een private universiteit in de Amerikaanse staat Utah, hebben een nieuw protocol ontwikkeld waarmee het bereik van apparaat met wifi flink uitgebreid wordt. De onderzoekers stellen bovendien dat hier geen nieuwe apparatuur voor vereist is. 

De wetenschappers ontwikkelden het zogeheten On-Off Noise Power Communication (ONPC)-protocol met het oog op Internet of Things (IoT)-apparaten. Die apparaten vereisen een internetverbinding om data en signalen te verzenden en ontvangen, en aan de hand daarvan taken uit te voeren. 

Dit betekent dus dat de apparaten binnen het bereik van een wifi-verbinding moeten staan. Dankzij het nieuwe ONPC-protocol is dat bereik veel groter geworden. In een test werd het bereik van een standaard IoT-apparaat zelfs met 67 meter vergroot. 

Opvallend is dat het protocol geen installatie van nieuwe hardware vereist. Alles wordt in software gedaan, vertelt Phil Lundrigan, assistant professor of computer engineering bij de universiteit. "In theorie kunnen we dit op vrijwel ieder apparaat met wifi-ondersteuning installeren met een eenvoudige software-update."

Hoe werkt het?

Wil een apparaat met wifi een signaal onderhouden, dan heeft het hier datasnelheden van in ieder geval een megabit per seconde (Mbps) voor nodig. Maar het ONPC-protocol vereist die hoge snelheid niet. Dit protocol neemt genoegen met een bit per seconde. 

Met het ONPC-protocol kan een serie van enen en nullen verstuurd worden door een sensor, waarmee het signaal in principe aan- en uitgezet wordt in een specifiek patroon. Een wifi-router herkent dat patroon te midden van ander draadloos geluid, en weet op die manier dat de sensor nog aan staat en iets verstuurd. Zo wordt de verbinding onderhouden. 

Volgens Lundrigan is die ene bit aan informatie voldoende om een simpel aan-/uit-bericht te ontvangen. Apparaten die alleen dit signaal vereisen, behouden dus hun functies dankzij het ONPC-protocol over een grotere afstand heen.

Stayin' Alive

De onderzoekers hebben het protocol voorzien van een bijbehorende app genaamd Stayin' Alive, waarmee het protocol beheerd kan worden. 

Het ONPC-protocol is niet ontwikkeld om wifi te vervangen, maar als ondersteuning hiervoor, benadrukken de wetenschappers. Het idee is dat wanneer Stayin' Alive detecteert dat een wifi-apparaat zijn verbinding is verloren, het data gaat versturen met ONPC. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.