Beheer

Security

Nieuw Europees cybersecurityinstituut ENCS

9 oktober 2012
Alliander, DNV KEMA en KPN richten in samenwerking met TNO en de Radboud Universiteit een nieuw Europees kenniscentrum voor cybersecurity op, het European Network for Cyber Security (ENCS). Het nieuwe centrum richt zich op cybersecurity voor vitale infrastructuren zoals energie-, water- en telecomnetten.

ENCS is vandaag aangekondigd op het congres Metering, Billing/Transmission & Distribution SmartGrids Europe 2012 in Amsterdam. De nieuwe club gaat zich bezighouden met onderzoek, testen, kennisdelen en training op het gebied van cyber security voor vitale infrastructuren. Om eigenaren van infrastructuren te helpen zich beter te beveiligen. Gezien het grensoverschrijdende karakter van cybercrime, richt ENCS zich erop zoveel mogelijk Europese partijen te betrekken in deze missie.

ENCS verleent vier geïntegreerde diensten: Research & Development, Cyber Testing, Training en Information & Knowledge Sharing. Het maakt daarbij gebruik van kennis en kunde van aangesloten organisaties, zoals gespecialiseerde kennisinstituten, universiteiten en industriële partijen.

Onderzoek voor beheerders van infrastructuren

Het research & development programma is gericht op de behoeften van beheerders van vitale infrastructuren en functionarissen met een verantwoordelijkheid voor beveiliging van die infrastructuren. Daarnaast zet ENCS zich in voor het delen van kennis tussen de aangesloten leden. Er komt een test-faciliteit om systemen die ontworpen zijn om infrastructuren en systemen te beveiligen tegen cybercrime uitgebreid te testen. Tenslotte zet ENCS trainingsprogramma's op om de bewustwording op het gebied van cybersecurity te vergroten bij zowel eigenaren van vitale infrastructuren als beleidsbepalers. Ook wil het meer inzicht helpen verschaffen in reële scenario's en nieuwe concepten voor cybersecurity ontwikkelen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.