Development

Software-ontwikkeling
architect documentatie

Nieuw: de architecture owner in agile teams

Hoe vul je de rol van AO in?

© CC0 - Pixabay.com Jarmoluk
16 september 2019

Een nieuwe rol bij de combinatie van architectuur met agile werken is die van architecture owner (AO). Een belangrijke rol zowel bij scaled omgevingen als in kleinere agile omgevingen, vinden Ria van Rijn en Dominique van de Vorle. Maar wat houdt die rol in en welke valkuilen kan een AO verwachten?

Architectuur met agile werken combineren is nog steeds actueel, met name daar waar sturing van een grote verandering die meerdere teams raakt (enterprisearchitectuur) het doel is. In agile termen spreek je dan van 'scaled agile'. Een van de scaled agile frameworks, Disciplined Agile, stelt de rol van architecture owner (AO) voor. Deze rol is niet alleen nodig in een scaled omgeving, waarin soms meer dan 100 teams aan dezelfde oplossing werken. Ook in veel kleinere omgevingen, met soms zelfs maar twee teams, is die rol van belang om de oplossing in de enterpriseontwikkelingen in te passen.

Wat de architecture owner in de praktijk dagelijks doet, hangt sterk af van de context waarin de oplossing gemaakt moet worden. Als de beoogde oplossing zowel voor de organisatie als voor de techniek nieuw is, is het een zware rol. 

Nieuw voor de organisatie 

Bij een nieuwe oplossing voor de organisatie moeten aan de businesskant de nodig keuzes worden gemaakt. Het uitwerken van de processen heeft direct impact op de eisen die gesteld worden aan de oplossing. Het is dan erg handig als de architecture owner aan deze procesteams deelneemt en de IT-consequenties van opties uitlegt. Dit leidt aan beide kanten tot meer begrip. Vaak neemt een AO ook deel aan de business impact analyse voor de BIV-classificatie (beschikbaarheid, integriteit, veiligheid) en de privacy impact assessment voor het vaststellen van de te nemen privacymaatregelen. De AO moet vervolgens bewaken dat de vereiste maatregelen ook daadwerkelijk in de oplossing geïmplementeerd worden. 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!