Development

Infrastructuur
ARM chip

Nieuw ARM chipontwerp brengt AI in smartphone

Eind dit jaar mogelijk al smartphones met machinelearning-eigenschappen

© ARM
30 mei 2017

Eind dit jaar mogelijk al smartphones met machinelearning-eigenschappen

ARM introduceert de Cortex A75 en de A55-chipontwerpen. Ze zijn 22 tot 25 procent sneller dan hun voorganger. Bovendien zijn het de eerste chipontwerpen van ARM om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van machine learning.

Het Britse bedrijf - nu in handen van het Japanse Softbank - presenteerde de ontwerpen aan de vooravond van de Computex-beurs, hèt grote elektronica-evenement in Taiwan. De ARM Cortex A-75 is volgens de eigen benchmarks van het bedrijf 22 procent sneller dan de A73, de chip die nu in veel high-end mobiele apparatuur te vinden is.

Het tweede ontwerp is de ARM Cortex A-75, ontworpen als energiezuinige chip voor midrange mobiele apparatuur. Verder is er nog de Maili-G72 grafische processor die 25 procent beter scoort in de benchmark dan zijn voorganger de G71.

Speciaal ontworpen voor machine learning

De serie chips is de eerste die speciaal is ontworpen voor het uitvoeren van machinelearning-taken, zoals blijkt uit specifieke benchmarks voor dit type processen. Daardoor kan het mobiele apparaat meer complexe taken zelf uitvoeren in plaats van afhankelijk te zijn van de rekenkracht cloudservers. John Ronco, marketingdirecteur van het bedrijf claimt dat dergelijke nieuwe architecturen de prestaties van de chips binnen drie tot vijf jaar wel 50 keer kunnen opschroeven.

Grappig detail is dat voor het onderzoek naar die nieuwe architecturen ARM ook weer machine learning inzet. De chips maken gebruik van een 'branch predictor' die een neuraal netwerk gebruikt om de gegevens zo snel mogelijk door de processor te laten verwerken.

Veel meer flexibiliteit in samenstelling cores

Een belangrijke nieuwe eigenschap is DynamIQ dat de mogelijkheden voor chipproducenten aanzienlijk uitbreidt. Tot nog toe kon slechts uit een beperkt aantal vaste configuraties van grote snelle CPU´s - dus die uit de A7x/klasse - en kleine energiezuinige chips - dus die uit de A5x-serie - worden gekozen. DynamIQ is de merknaam voor een flexibeler ontwerp dat elke combinatie van snelle en energiezuinige kernen mogelijk maakt. Zo kan een 8-kernige chips worden opgebouwd met één grote snelle CPU en 7 kleine zuinige. Daardoor zijn de chipproducten in staat de prestaties en energieverbruik van hun chips veel preciezer af te stemmen op de taken die de chip moet uitvoeren.

De chipproducenten kregen al eind vorig jaar toegang tot het referentieontwerp van ARM. Naar verwachting zouden mobiele apparaten met chips volgens het nieuwe ontwerp in het eerste kwartaal volgend jaar op de markt kunnen komen. Misschien dat een paar die gebruik willen maken van het 'first mover advantage', er in slagen al eind dit jaar hun eerste machinelearning-geoptimaliseerde smartphones en tablets uit te brengen.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.