Management

Cloud
niet voor het geld de cloud in

Niet voor het geld de cloud in

Kostenbesparing telt minder zwaar dan wendbaarheid en schaal-flexibiliteit

© Sogeti
28 december 2016

Kostenbesparing telt minder zwaar dan wendbaarheid en schaal-flexibiliteit

Niet de lage kostprijs maar schaalbaarheid en wendbaarheid zijn voor grote organisaties de belangrijkste reden om IT in de cloud onder te brengen. 29% van de top500-organisaties stelt dat een cloudgang überhaupt geen financiële voordelen biedt.

Dat concludeert uit het Sogeti uit een rondvraag onder Top500 organisaties in Nederland. Een hybride cloud-omgeving met eigen datacenter(s), in- en externe hosting en IT-diensten vanuit de cloud is de dominante aanpak. 70% van de Top500-organisaties heeft in verschillende vormen (SaaS, volledige herbouw en cloud-enabled maken van applicaties) de weg naar de cloud ingezet. Toch werkt nog maar 7% van Nederlands grootste private en publieke organisaties volledig vanuit de cloud.

41% van de respondenten geeft aan dat het op- en afschalen van IT-diensten de belangrijkste aanleiding is om te kiezen voor de cloud. Dat motief wordt gevolgd door het verminderen van beheercomplexiteit en kostenverlaging volgens 29% van de ondervraagden. De zakelijke aanleiding voor de cloudkeuze komt overeen met de technologische argumenten. Wendbaarheid is veruit favoriet met 53%, waarna het verbeteren van online dienstverlening naar klanten wordt genoemd door 27% van de respondenten.

Processen grootste uitdaging

De transitie naar de cloud gaat gepaard met uitdagingen. 62% van de ondervraagden ervaart het vernieuwen en optimaliseren van processen als de grootste uitdaging. 45% van de respondenten geeft aan dat het vernieuwen en/of uitbreiden van applicaties de grootste uitdaging is.

Op de vraag wat de belangrijkste redenen zijn om niet voor de cloud te kiezen, antwoordt 60% van de respondenten beveiliging en privacy van persoonsgegevens. In de publieke sector is dat voor zelfs 75% van de ondervraagden een reden om niet voor de cloud te kiezen. 29% van de respondenten meldt dat financiële voordelen ontbreken om naar de cloud te gaan.

Cloud-gang op zich niet voldoende

Volgens Sogeti is voor schaalbaarheid en wendbaarheid overigens meer nodig dan een simpel overhevelen van IT naar de cloud. “Op basis van wat we nu weten, hadden veel organisaties jaren geleden andere beslissingen genomen voor de inrichting van hun IT-landschap. Veel bedrijven en instellingen hebben een kort cyclische kijk op IT, maar willen aan de andere kant ook een lange-termijnvisie ontwikkelen. Het verhuizen van IT naar de cloud kan een acuut capaciteitsprobleem oplossen. Echter, om een organisatie slagvaardiger te maken, moet de IT-organisatie veranderen. Ze moet meegaan in innovatie en waar nodig afscheid nemen van bestaande IT-faciliteiten en processen. Het verplaatsen van complexiteit en verouderde systemen naar externe partijen zonder te veranderen, draagt niet bij aan flexibilisering en kostenbeheersing. Laat staan dat het helpt om met IT direct bij te dragen aan het bedrijfsresultaat,” stelt Sogetti's Business Development Manager Cloud en opdrachtgever achter het onderzoek, Johan Flikweert.

Profiteren van verandering en digitalisering

Het onderzoek Profiteren van verandering en digitalisering is uitgevoerd door onderzoeksbureau ProSpex onder een steekproef van 277 organisaties die telefonisch ondervraagd zijn. Daarnaast hebben 73 respondenten de online enquête ingevuld.
De respondenten zijn werkzaam in een leidinggevende functie op het snijvlak van business en IT. 44% van de ondervraagden werkt in de publieke sector. De overige respondenten zijn actief in de markt van (financiële) dienstverleners, energie, chemie, productie, retail, telecommunicatie en media. Het onderzoek vond plaats in de periode van juni tot en met september 2016.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.