Niet alle open source past app

25 februari 2011

Microsoft noemt in zijn voorwaarden een aantal licenties dat wordt uitgesloten. Daarbij staat de open source GNU GPLv3-licentie. Onder meer Red Hat’s open-source-evangelist Jan Wildeboer zegt in zijn blog door deze constatering ‘redelijk verbijsterd’ te zijn.

Microsofts technology officer Hans Bos benadrukt dat de voorwaarden van de ‘Application Provider Agreement’ van de WP7 Marketplace het gebruik van open source zeker niet uitsluiten. Sterker nog, Microsoft heeft zich de afgelopen tijd een sterk voorstander betuigd van het toepassen van open source. Bos: “De Windows Phone Marketplace ondersteunt verschillende open-sourcelicenties, inclusief BSD, MIT, Apache Software Licence 2.0, MS-PL en andere vergelijkbare licenties. Wij herzien het ‘Application Provider Agreement’ periodiek en wij verkennen daarbij de mogelijkheid om deze aan te passen, gebaseerd op feedback van onze klanten en ontwikkelaars om additionele, op open source gebaseerde applicaties te faciliteren.”

Sander van der Wal, lid van de Symbian Developer Cooperative Board, is ook niet erg onder de indruk. “Microsoft is de eerste die erachter komt dat GPLv3 niet past bij webstores. Daarom worden de toepassingen onder de GPLv3 geweerd.” Hij verwacht dat andere Appstore-exploitanten, zoals Apple, nu ook hun voor waarden herzien. Tot nu toe legden deze bedrijven de verantwoordelijkheid voor het op orde hebben van de licenties bij de ontwikkelaars. Blijkt achteraf dat ze niet deugen, dan wordt de app alsnog verwijderd. Microsoft biedt meer helderheid vooraf. Van der Wal: “Open source werkt goed voor bepaalde software maar niet voor toepassingen bestemd voor de eindgebruiker. Dan is het veel te makkelijk voor een ander om de code te kopiëren en zelf iets onder de prijs aan te bieden.”

Bos maakt duidelijk dat de voorwaarden niet in beton zijn gegoten. “Er is geen sprake van een specifieke aanleiding [voor de aanpassing, red]; aanbieders van een app die ondersteuning van een specifieke licentie nodig hebben, kunnen altijd met ons in dialoog.”

GPLv3 verbiedt wat de Free Software Foundation noemt ‘tivoisatie’, ofwel het toepassen van technologie in de hardware die het maken van aanpassingen in de software onmogelijk maakt. De term is afkomstig van de TiVo-box die door de producent zodanig was gemanipuleerd dat alleen de eigen versie van Linux op de hardware kon draaien.

Elke app uit de Marketplace is digitaal ondertekend zodat telefoons geen software accepteren die niet van een digitale handtekening is voorzien. Daarom kan geen enkele applicatie die is gebaseerd op GPLv3-gelicenseerde onderdelen, in de Marketplace worden uitgebracht omdat de eindgebruiker geen vrije toegang heeft tot de code. Onder de GPLv2-licentie en andere ‘permissive open source licences’ is een dergelijke constructie wel mogelijk.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!