Overslaan en naar de inhoud gaan

NFI ontwikkelt tools om verborgen berichten van criminelen te vinden

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkt aan tool waarmee verborgen berichten van verdachten kunnen worden gedetecteerd. De organisatie werkt samen met andere opsporingsdiensten en universiteiten binnen een Europees project.
Politie-auto
© CC0 1.0
CC0 1.0

Het is mogelijk om via steganografie berichten in video’s en afbeeldingen te verbergen. Criminelen hebben dit inmiddels ontdekt. In Nederland zijn er al diverse strafzaken geweest waarin werd aangetoond dat verdachten op deze manier communiceerden. Ze lieten bijvoorbeeld weten in welke container drugs verstopt zit of toonden met steganografie kinderporno op een openbaar platform.

Tools

Binnen het Europese project UNCOVER bouwen opsporingsdiensten met universiteiten en bedrijven aan tools om deze verborgen berichten uit te lezen. Meike Kombrink, die zich bij het NFI bezig houdt met het herkennen van de berichten, vertelt erover op de officiële website van NFI.

“Het is kunst omdat het creatief is, maar het is wetenschap omdat je moet weten hoe je het kan verstoppen in digitale afbeeldingen of video’s. Je moet snappen hoe het werkt. Crypto en stego liggen dicht bij elkaar. Met crypto verstop je de inhoud van de boodschap en met stego verstop je het bestaan van de boodschap.”

Berichten ontmaskeren

Manieren om berichten te verstoppen in afbeeldingen zijn onder meer binaire waardes van kleuren in afbeeldingen aan te passen. Transformatie is ook mogelijk, door een bestand te comprimeren. Een derde manier is om kunstmatige intelligentie inzetten voor een verborgen boodschap. Een neuraal netwerk, dat qua structuur lijkt op het menselijk brein kan bijvoorbeeld geleerd worden om modellen uit te lezen op verborgen berichten door het te trainen met voorbeelden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in