Innovatie & Strategie

Wetenschap
bange kat

Neuraal net vindt concept 'kat' uit

© CC0 - Pixabay Kadres
26 juni 2012

Google denkt een flinke stap voorwaarts te hebben gezet in het modelleren van de wijze waarop hersenen objecten leren herkennen. Ze gebruikten voor hun simulaties een netwerk van 16000 processors.

Het systeem zou zichzelf hebben geleerd katten te herkennen uit een willekeurige selectie van meer dan 10.000 YouTube video's die het aangeboden kreeg. Cruciaal in het experiment is dat de onderzoekers op geen enkel moment een kat hebben aangewezen. "De computer heeft in feite het concept 'kat' uitgevonden", concludeert onderzoeker Jeff Dean in een vraaggesprek met New York Times.

Beter zoeken, vertalen en spraakherkenning

Het experiment lijkt aannames te bevestiging, die onder biologen al langer gelden ten aanzien van leerprocessen in netwerken van hersencellen (neuronen). Tot dusverre was het echter nog niet mogelijk deze aannames daadwerkelijk experimenteel te toetsen. Dat dat Google nu wel is gelukt, lijkt vooral een kwestie van budget en lager geworden aanschafkosten voor de processors die in grote aantallen nodig zijn om het neurale net de vereiste omvang te geven voor een leuke test.

Machinaal leren is voor Google een belangrijke uitdaging, met toepassingsmogelijkheden op het vlak van zoeken, spraakherkenning en vertalen. Eerder al kwam Googles geheime X Lab al met auto's die zich autonoom in het verkeer van San Francisco mengen en een augmented reality-bril die computergegevens toevoegt aan het blikveld van de drager.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.