Loopbaan

Carriere

Network Admin, zorg nu dat je je baan niet verliest

13 februari 2015
De taken van de klassieke netwerkbeheerder staan onder druk wanneer Software Defined Networking goed doorbreekt de komende jaren. Nu is de tijd om bij te scholen, waarschuwt Forrester.

Een slimme netwerkbeheerder duikt nu in de boeken om zijn waarde voor zijn werkgever te vergroten door zich te bekwamen het gebruik van nieuwe tools en vaardigheden op het gebied van SDN en DevOps. 

Uiteindelijk verdwijnen de klassieke taken van de netwerkbeheerder die vaak gewapend met laptop in het datacentrum wijzigingen aanbrengt in de configuratie van routers en switches. Maar voor het zo ver is, bestaan nog lange tijd hybride omgevingen waarin SDN naast de klassieke configuratie wordt gebruikt. Juist in de integratie van deze twee vormen van netwerkbeheer ligt een belangrijke taak voor de network admin. "En wanneer uiteindelijk het datacentrum volledig is gebaseerd op een SDN-infrastructuur, zijn er nog altijd mensen nodig die de netwerken kunnen uitbreiden en problemen kunnen oplossen", zegt Forrester Research analist Andre Kindness in Computerworld. "Daarvoor zijn mensen nodig die kennis hebben van SDN maar ook van de hard- en software en aanpalende technologie."

Nu aan de studie

Maar daarvoor moeten ze nu wel aan de slag om de golf voor te blijven. Kennis van software-ontwikkeling is daarbij een waardevolle toevoeging. Want na verloop van tijd gaan softwareontwikkelaars steeds meer netwerkgerelateerde code toevoegen aan hun applicaties die de SDN-controller automatisch aansturen. Het gevaar dreigt dat zij complexe oplossingen gaan bedenken voor niet-bestaande problemen of oplossingen zonder realistisch migratiepad.

Dat is te voorkomen door het inschakelen van mensen die met diepgaande kennis van het netwerk een brug kunnen slaan naar het werk van softwareontwikkelaars. Ook op het werkterrein van DevOps is een belangrijke taak weggelegd voor mensen die het netwerk in hart en nieren kennen.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.