Overslaan en naar de inhoud gaan

Netwerkprovider stopt diensten met forum na massaschietpartij VS

Netwerkprovider Cloudflare stopt de dienstverlening voor het forum 8Chan. De schutter die twintig mensen doodschoot in een Wallmart-winkel in El Paso gebruikte het forum voor zijn racistisch manifest.
Stop
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

In een blog legt Cloudflare uit hoe het tot het besluit van stopzetten van de dienstverlening komt. “Helaas is dit geen incident. Ook voor de terroristische aanslag in Christchurch, Nieuw Zeeland, gebeurde hetzelfde op 8chan. De El Paso-schutter verwijst specifiek naar het Christchurch-incident en lijkt geïnspireerd te zijn door de grotendeels ongemodereerde discussies op 8chan die het vorige bloedbad verheerlijkten. […] 8chan heeft herhaaldelijk bewezen een beerput van haat te zijn”, schrijft Cloudflare op zijn blog.

Scheidsrechter

De netwerkprovider zegt de beslissing niet makkelijk te nemen en zich ook ongemakkelijk te voelen in een rol als ‘contentscheidsrechter’. “We zijn niet van plan deze rol vaak uit te oefenen.”

Cloudflare is geen overheid, schrijft de netwerkprovider. “Hoewel we als bedrijf succesvol zijn geweest, geeft dat ons niet de politieke legitimiteit om vast te stellen welke inhoud goed en slecht is. Dat zou ook niet moeten. Vragen over inhoud zijn echte maatschappelijke kwesties waarvoor politiek legitieme oplossingen nodig zijn.”

De provider wijst naar Europa, dat op dit gebied het voortouw heeft genomen. “Zoals we hebben gezien, hebben regeringen daar geprobeerd haat en terreurinhoud online aan te pakken. Er is erkenning dat verschillende verplichtingen moeten worden opgelegd aan bedrijven die inhoud organiseren en promoten - zoals Facebook en YouTube - in plaats van degenen die slechts kanalen zijn voor die inhoud.”

Minder conservatief

Het bedrijf zegt dat het voorkomt dat het beleid van klanten minder conservatief is dan het beleid van Cloudflare, maar dat ze het moeten tolereren om klanten anders hun diensten niet kunnen uitvoeren. “We tolereren met tegenzin inhoud die we verwerpelijk vinden, maar we trekken de grens bij platforms die hebben aangetoond dat ze direct inspireren tot tragische gebeurtenissen en wetteloos van opzet zijn. 8chan heeft die grens overschreden. We staan daarom niet langer toe dat het onze diensten gebruikt.”

Cloudflare maakt zich wel zorgen dat het stopzetten van de dienstverlening aan 8chan niet betekent dat de website ontoegankelijk blijft. De dienstverlening aan de website The Daily Stormer werd om dezelfde redenen twee jaar geleden gestopt en die website is ook nog toegankelijk omdat een concurrent de dienstverlening nu voortzet. “We hebben dan wel ons probleem opgelost, maar niet het probleem van het internet.”

De netwerkprovider werkte de afgelopen twee jaar met handhavingsinstanties en maatschappelijke organisaties om oplossingen te vinden voor dit probleem. “Dat resulteerde onder andere in samenwerking bij het monitoren van potentiële haatsites op ons netwerk en het melden van inhoud met een indicatie van potentieel geweld. We zullen blijven werken binnen het juridische proces om informatie te delen wanneer we kunnen om hopelijk gruwelijke gewelddaden te voorkomen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in