Loopbaan

Netwerken
Robert Taylor

Netwerkpionier Robert Taylor overleden

Een van de grondleggers van internet is eind vorige week op 85-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Robert Taylor © ARPA
18 april 2017

Een van de grondleggers van internet is eind vorige week op 85-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Robert (Bob) Taylor stond aan de wieg van DARPAnet, het van oorsprong militaire netwerk dat de basis vormt voor het huidige internet.

Taylor heeft een indrukwekkende carrière in de IT, waarvan het werk aan DARPAnet slechts een onderdeel was. Hij was directeur van het  Information Processing Techniques Office bij Advanced Research Project Agency (ARPA) van het Amerikaanse leger, maar was ook grondlegger van het Xerox PARC Computer Science Laboratory. Daar werden grote uitvindingen gedaan waar de wereld nu nog dagelijks gebruik van maakt, zoals de computermuis.

Taylor was een visionair. Begin jaren 60 zei hij al : "Binnen enkele jaren zal menselijke communicatie via de computer net zo natuurlijk zijn als een gesprek van mens tot mens." Van hem zijn ook uitspraken als: "Het internet gaat niet over technologie. Het gaat over communicatie en keuze." "Het internet verbindt mensen met gemeenschappelijke belangen, ideeën en behoeften ongeacht hun plek op de aarde."

Hij wordt wel gezien als een van de vaders van het internet. Hij bouwde in 1966 het eerste netwerk tussen drie computers omdat hij het een 'dwaas' idee vond dat hij om gebruik te maken van drie verschillende computers op aparte ARPA-locaties achter drie verschillende terminals moest plaatsnemen. Elk van de computers had bovendien een eigen gebruikersgemeenschap ontwikkeld, die grotendeels gescheiden waren. Door een lokaal netwerk aan te leggen smolt hij de drie aaneen en kon met alle drie werken vanaf één terminal. Volgens een interview dat Taylor aan The New York Times gaf, zag zijn baas het nut in van wat hij had gedaan en onttrok een miljoen dollar aan het raketprogramma om het idee van netwerken verder te ontwikkelen.

IBM had geen interesse voor netwerken

AT&T Bell Labs en IBM werden gevraagd deel te nemen aan de eerste ontwikkelingen, maar beiden bleken niet geïnteresseerd. Ze waren van mening dat het project hun eigen onderzoeksplannen zou vertragen. Joseph Carl Robnett Licklider, hoofd van het Information Processing Techniques Office bij ARPA suggereerde Taylor het idee van een gedecentraliseerd netwerk, waarbij op elk knooppunt een speciale computer stond - The Interface Message Processor - die de communicatie faciliteerde. Zo ontstond DARPAnet. In 1969 werd door het team met dit netwerkconcept de eerste verbinding gelegd tussen twee computers op grote afstand.

Apple vercommercialiseerde ideeën

Vanaf 1970 werkte Taylor bij de onderzoeksafdeling van Xerox, het Palo Alto Research Center (PARC). Daar werkte hij mee aan de ontwikkeling van een grafische interface en de muis, ideeën die door Steve Jobs werden opgepikt en verwerkt in de Apple Lisa die in 1983 uitkwam. De ideeën werden later verfijnd in de Macintosh-series.

Taylor hield niet van publiciteit. Hij genoot van de erkenning die hij onder mede-wetenschappers kreeg, maar had weinig behoefte aan bekendheid daarbuiten. Na de toekenning van de prestigieuze National Medal of Technology in 1999 vond hij het niet de moeite waard om naar Washington te komen voor de uitreiking door toenmalig president Bill Clinton. Zijn terughoudendheid is de oorzaak dat hij nooit de status van een Tim Berners Lee, Vincent Cerf of Steve Jobs heeft gekregen.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.