Netbook beslecht wedloop

18 december 2009

Hij sprak van “just enough computing”, waarbij grootte en design belangrijke elementen zijn in de strijd om de gunst van de koper, net als de grafische kwaliteiten van de toestellen. “De beschikbare batterijtijd is echter het belangrijkste criterium.” Dit aspect scoort hoog als klaagfactor bij netbooks en wordt slecht gewaardeerd als sterk punt bij de kleine notebooks.

Acers CEO Gianfranco Lanci constateert met genoegen dat analisten die de netbook sceptisch ontvingen, ongelijk hadden. “De netbook is geen kleine, goedkope notebook, maar heeft een eigen segment.” Voor de Taiwanese fabrikant is het een onderdeel van het trio netbook, notebook en smartphone, waarmee Acer langdurig een leidende partij wil zijn op de wereldmarkt. Lanci meldt dat ‘mobile’ wereldwijd nu groter is dan desktopcomputing, en daar profiteert zijn onderneming van. “Door een sterk derde en vierde kwartaal groeien we zelfs ten opzichte van vorig jaar.” Het is volgens de CEO dan ook duidelijk dat het eind van de crisis daar is. Slechts Oost-Europa blijft achter. Een meevaller dit jaar was Windows 7. “Het is voor het eerst in jaren dat een nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem een positief effect heeft op de pc-verkopen.” Dat neemt niet weg dat Acer Googles ­Android en Chrome voor bepaalde toepassingen als goed alternatief ziet.

Niet dat computerfabrikanten geen zorgen hebben: krediet is moeilijk te verkrijgen en duur en ook de oplopende werkloosheid kan nog roet in het eten gooien. En de prijserosie van pc’s vertraagt weliswaar, maar niet meer dan dat. “Voor fabrikanten die hopen op een stijging van de prijs voor computers heb ik een advies: naar de kerk en bidden.” Voor een betere winstmarge zijn er, volgens Lanci, nog steeds te veel spelers in de markt. “Verdere consolidatie is nodig.”

Acer speelde in het overnamespel zelf een rol door in 2007 Gateway over te nemen, een merk dat het nu wil inzetten voor de professionele markt. De Taiwanesen richten zich daarbij met name op de zakelijke gebruiker binnen de kleinzakelijke markt. Gianfranco Lanci stelt dat de “grote zakelijke gebruikers direct bij een fabrikant kopen, terwijl kleinere ondernemingen resellers en partners inschakelen. Dat is de manier waarop Acer zaken doet.”

Onder de merknaam Gateway brengt Acer nu een serie server- en storageproducten op de markt. De huidige serverlijn van Acer zal halverwege volgend jaar overgaan in Gateway. Omdat een serverlijn volgens de fabrikant niet los kan staan van storageproducten, ging Acer een nauwe samenwerking aan met Hitachi Data Systems (HDS). Producten die uit de samenwerking ontstaan, worden deels onder de naam Gateway op de markt gebracht (low end), deels onder de naam HDS (high end).

Tevredenheidsonderzoek

Over welke aspecten van de netbook bent u ontevreden?

 1. ontbreken optische drive
 2. batterijduur
 3. formaat scherm
 4. harddrivecapaciteit
 5. keyboard
 6. pointer
 7. aantal USB-poorten
 8. applicaties
 9. prijs
 10. performance

Over welke aspecten bent u tevreden?

 1. draagbaarheid
 2. gewicht
 3. grootte
 4. prijs
 5. draadloze kwaliteiten
 6. performance
 7. prijs/kwaliteit
 8. design
 9. batterij
 10. operating system

bron: idc, onderzoek onder amerikaanse netbookgebruikers

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!