Innovatie & Strategie

Klantinteractie
geld

Nepdatingsites betalen miljoenen terug voor bedrog

Datingsites die geld vingen voor nepdates gaan nu 9 miljoen betalen aan opgelichte Nederlanders.

20 augustus 2019

Datingsites die geld vingen voor nepdates gaan nu 9 miljoen betalen aan opgelichte Nederlanders.

Mensen die met nepprofielen zijn misleid op datingsites krijgen hun geld terug. Dit heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgesproken met het bedrijf achter deze websites, The Right Link. Die onderneming gaat ruim 9 miljoen euro uitkeren aan in totaal zo'n 37.000 gedupeerden.

Het gaat om sites als bedmaatjes.nl, flirten.nl, matchprofielen.nl, lekkerenrijp.nl en sexdating.nl. Consumenten betaalden veel geld om op die sites in contact te komen met de personen achter een daar aangeboden profiel. Contact was echter helemaal niet mogelijk omdat de websites met nepprofielen werkten. Consumenten werden hierover onvoldoende geïnformeerd, zegt de waakhond. Zij wisten niet dat zij tegen betaling chatten met zogeheten chatoperators.

Verdienmodel

Het verdienmodel van deze nepdatingsites hield in dat zij consumenten zoveel mogelijk chatberichten lieten sturen naar de persoon van hun keuze. De chatoperators verleidden de gebruikers vervolgens tot langdurige, veelal erotische, chatgesprekken. Omdat de gebruikers per bericht betaalden, waren zij soms wel duizenden euro’s kwijt zonder dat zij kregen wat zij verwachtten.

"Het kwam nooit tot een ontmoeting", aldus ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. "De websites gaan hun gebruikers voortaan duidelijk informeren over het aanbod. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van consumenten in de onlinewereld." Op therightlink.nl staat al een formulier waarmee mensen compensatie kunnen aanvragen. Op de homepage prijst het bedrijf zichzelf aan als "een betrouwbare speler in de webontwikkeling branche. Letterlijk vertaald betekent The Right Link ‘de juiste verbinding’. Wij verbinden vraag en aanbod met elkaar."

Beperkte tijdsspanne

Alles bij elkaar zijn er zeventien sites waarvan de gebruikers hun geld terugkrijgen. De periode waarover mensen aanspraak kunnen maken op een vergoeding loopt van 1 juli 2016 tot 17 april 2018. De tijdsspanne beperkt zich tot de periode waarin de ACM onderzoek heeft gedaan naar het functioneren van de sites. Voor de toekomst heeft de toezichthouder afspraken gemaakt met het bedrijf om de misleiding te stoppen, niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen waar dit bedrijf actief is met soortgelijke websites.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.