Development

Software-ontwikkeling
NEN

NEN borgt kwaliteit software overheid

Een nieuwe Nederlandse Praktijk Richtlijn laat overheden beter omgaan met risico's

13 maart 2017

Een nieuwe Nederlandse Praktijk Richtlijn laat overheden beter omgaan met risico's

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) wil met een nieuwe praktijkrichtlijn overheden bewust maken van de risico's die ze moeten afdekken in hun maatwerkprojecten.

Hoewel agile werken een duidelijk rol speelt in de nieuwe praktijkrichtlijn NPR 5326, moet deze toepasbaar zijn in alle maatwerkprojecten, verzekert Ton van Bergeijk, standaardisatie consultant bij de NEN. Het doel van de richtlijn is risico's te omschrijven en te categoriseren en passende beheermaatregelen te beschrijven.

Onderdeel daarvan is het definiëren van de bijbehorende termen, metingen, testen, toetsen, kwaliteitskenmerken en rapportages. Ook moet een assessmentinstrument worden ontwikkeld om te evalueren of alle risico's voldoende zijn afgedekt. 

Het NEN organiseert op 21 april een 'kick-off'-bijeenkomst voor betrokken. ICTU - de ICT-uitvoeringsorganisatie van de overheid - en SIG - de Software Improvement Group - nemen deel in de organisatie.Van Bergeijk wil zo goed mogelijk vertegenwoordigers van alle betrokkenen bij de kickoff betrekken zodat er geen zaken in de richtlijn komen te staan die in praktijk niet werkbaar zijn. Het streven is de richtlijn in 2018 te publiceren.

Voldoende ervaring

De aandacht nieuwe praktijkrichtlijn is volgens Van Bergeijk een logisch vervolg op de richtlijn (NPR 5323) die eenzelfde kwaliteitsborging voor het onderhouden van IT-systemen nastreeft. Die richtlijn is nu zo ver af dat hij voor commentaar beschikbaar is gesteld. "Er is nu voldoende kennis en ervaring om de risico's en maatregelen voor kwaliteitsborging van softwareontwikkeling vast te leggen."

1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.