Management

Juridische zaken

Nederlandse staat voor de rechter vanwege bewaarplicht

13 januari 2015
Een alliantie van organisaties staat op 18 februari in de rechtbank tegenover de Nederlandse staat. Hun aanklacht is dat de staat met de bewaarplicht van dataverkeersgegevens de fundamentele privacyrechten schendt.

Volgens de groep is de manier waarop de Nederlandse staat de Europese regelgeving heeft ingevuld, in strijd met een uitspraak die het Europees hof vorig jaar deed.

Ook hebben het Nederlands parlement en het kabinet in november, bij een evaluatie van de wet die de bewaarplicht regelt, een uitspraak van de Raad van State naast zich neergelegd. De Raad van State concludeerde dat de bewaarplicht fundamentele privacyrechten schendt en daarom geschrapt zou moeten worden, signaleert IDG News Service.

De groep aanklagers bestaat uit 7 organisaties, waaronder de Associatie van strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en vertegenwoordigers van de communicatiebedrijven zoals internetaanbieder BIT en telecomaanbieder VOYS. Volgens de bewaarplicht moeten de netwerkaanbieders de verkeersgegevens van al hun klanten bewaren gedurende 6 tot 12 maanden, afhankelijk van het type data. Opsporingsdiensten kunnen deze informatie gebruiken als bewijslast in zaken tegen criminelen. Het kabinet besloot uit de evaluatie dat deze opsporingsmethode onmisbaar is.

Opmerkelijk is dat in sommige andere Europese landen, bijvoorbeeld in Oostenrijk, de uitspraak van het Europees Hof heeft geleid tot het schrappen van de bewaarplicht.Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.