Development

Nederlandse softwaremarkt floreert
De softwarebedrijven in de Main Software 50 zijn weer succesvoller dan voorgaande jaren.
De softwarebedrijven in de Main Software 50 zijn weer succesvoller dan voorgaande jaren.
Nederland heeft een gezonde en innovatieve softwaresector. Voor het zevende jaar op rij stelt private-equityinvesteerder Main Capital de lijst van vijftig succesvolle Nederlandse softwarebedrijven samen. Opnieuw presteren deze vijftig bedrijven beter dan voorgaande jaren; ze maken meer omzet, meer winst en zorgen voor flink wat werkgelegenheid.
“De Nederlandse softwaresector is gezond en relatief vooraanstaand in de wereld. Kijk naar grote successen als Adyen en Mendix. Wij zien dat er veel innovatie plaatsvindt, ook in vergelijking tot bijvoorbeeld de DACH-markt (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland)”, zegt Charly Zwemstra, partner van Main Capital.
De Nederlandse softwaremarkt wordt daarom goed gevolgd door buitenlandse partijen, merkt partner Pieter van Bodegraven van Main Capital. “Dat komt onder andere omdat Nederlandse softwarebedrijven veelal internationaal zijn georiënteerd en innovatief zijn.” Zwemstra vult aan met voorbeelden: “In onze eigen portefeuille zien we dat bedrijven als onder andere Enovation, Axxerion, OBI4wan en Onguard internationaal flink aan de weg timmeren en een flinke omvang hebben bereikt. De innovatie vindt plaats door zowel productontwikkeling als slimme acquisities.”
Andere abonnementsmodellen
95% van de bedrijven op de lijst zegt meer dan 10% uit te geven aan R&D. Dat is veel meer dan vorig jaar; toen gaf driekwart van de bedrijven aan dat aandeel uit te geven aan innovatie. Die innovatie blijkt uit dat de bedrijven nadenken over andere abonnementsmodellen. Dat doen ze relatief eerder dan partijen uit andere landen, merkt Van Bodegraven. De vijftig bedrijven op de lijst halen 56% van hun omzet uit SaaS. “In Duitsland ligt dat aandeel veel lager; denk aan 25%.”
Een bedrijf kan aan de Main Software 50 meedoen als het meer dan 15% van de omzet haalt uit softwarelicenties, SaaS-abonnementen of softwareondersteuning, waarbij het intellectueel eigendom (IP) in eigendom moet zijn van het bedrijf. Het moet tevens een zelfstandig, niet-beursgenoteerd Nederlands bedrijf zijn. Main Capital stelt de lijst vast in samenwerking met onderzoeksbureau Dialogic. Bij het samenstellen van de lijst wordt gekeken naar de groei, omzet en winstgevendheid over het afgelopen jaar. Ook de mate van terugkerende omzet, omzet uit het buitenland en omzet via partners wordt bekeken. Aan de hand van deze gegevens wordt een index samengesteld. De succesvolste deelnemer krijgt 100 punten.
Internationale omzet is voor Nederlandse softwaremakers noodzakelijk. Van Bodegraven: “De Nederlandse markt is relatief beperkt. Om te kunnen groeien, moet een bedrijf vaak wel over de grenzen kijken.” Dat blijken de softwarehuizen steeds beter te kunnen doen. Gemiddeld komt 22% van de totale omzet uit het buitenland. Een kwart van de bedrijven haalt zelfs meer dan 50% van de omzet uit het buitenland. Het gemiddelde aandeel omzet uit het buitenland daalde wel wat ten opzichte van vorig jaar, maar dat valt te verklaren doordat een aantal grote spelers die lokaal zijn georiënteerd voor het eerst in de lijst staan, legt Van Bodegraven uit. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Topicus.
Overnames
Die internationale aandacht zorgt ervoor dat de lijst er wat anders uitziet dan vorig jaar. Buitenlandse partijen hebben interesse in de softwaremakers op de lijst; vorig jaar iets meer dan anders. Twee van de vijf winnaars van vorig jaar zijn overgenomen door grotere partijen; Voiceworks is samengegaan met de Duitse VoIP-speler Swyx, ondersteund door investeerder Waterland en gaat nu verder onder de naam Within Reach, en SpamExperts werd gekocht door SolarWinds. En dat geldt ook voor de bedrijven Plaxis (gekocht door Bentley Systems), Connexys (overgenomen door Bullhorn), Every Angle (gekocht door Magnitude Software) en VitalHealth (gekocht door Philips). “We horen van de organisaties op de lijst dat ze worden gebeld. Dat is evident dat dat gebeurt. De softwaremarkt is internationaal. Ook Nederlandse partijen, zoals wijzelf, kijken weer naar het buitenland. Overname is ook geen slechte ontwikkeling. Het kan een bedrijf helpen om verder te groeien.”
Overigens staan er tussen de vijf winnaars ook een aantal bekenden. OBI4wan was vorig jaar nog cloudchampion, nu voert het de lijst aan. Het bedrijf fuseerde overigens in 2017 met Buzzcapture, en die overname legt het bedrijf dus geen windeieren. Workstreampeople was in de lijst van 2017 de snelste groeier, nu staat het bedrijf op een tweede plek. De nummer drie is Onguard, dat vorig jaar nog op plek 48 stond. Nmbrs is deze editie cloudchampion. Speakap is de snelste groeier; het bedrijf stond vorig jaar niet in de top 50.
Bij de beste vijftig behoren is al een hele opgave, zegt Van Bodegraven. De investeerder krijgt steeds meer aanmeldingen van partijen en een groot aantal haalt de top 50 niet eens. Het precieze aantal aanmeldingen maakt Main Capital niet bekend. Wel dat er weer 20% meer inzendingen waren dan vorig jaar.
- De totale omzet van de vijftig bedrijven kwam dit jaar uit op 396 miljoen euro; een stijging van 22% vergeleken met vorig jaar. Het overgrote deel van de deelnemende bedrijven verwacht ook aankomende jaren wederom sterk te kunnen groeien.
- Bedrijven halen gemiddeld 22% van hun omzet uit het buitenland.
- Meer dan de helft van de bedrijven (58%) realiseerde een winstmarge van meer dan 10%. Een kwart (26%) had een winstmarge van meer dan 20%.
- 11% van de omzet komt via partners. Inzetten op een partnerstrategie blijkt te resulteren in een bovengemiddelde internationale omzet. Bedrijven die meer dan 20% van hun omzet via een partnerkanaal genereren, hebben gemiddeld boven de 50% internationale omzet.
- De vijftig bedrijven hebben 3.699 fte in dienst. Gemiddeld bedraagt de omzet €107.000 per fte.
Rian van Heur werkt bij VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT dat werkt aan meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT. Hiervoor werkte ze 15 jaar als IT-journalist, in de laatste rol als content director voor AG Connect.