Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse sluizen kwetsbaar voor hack

De budgetten bij de waterschappen zijn te klein om goede tests uit te voeren, leidt ict-onderzoeksbureau Revnext af uit de aanbestedingen ten behoeve van sluizen.
sluis
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Binnenlands Bestuur besteedt uitgebreid aandacht aan dit probleem. Hackers kunnen aanzienlijke schade aanrichten met grote gevolgen voor de waterhuishouding, zeker als meerdere systemen tegelijk worden gehackt, waarschuwt Revnext. De hardware die elektronische besturing van de sluisdeuren regelt gaat doorgaans 25 tot 30 jaar mee. De beveiligingsupdates zijn echter gedurende hooguit vijf jaar geregeld, meldt een betrouwbare bron binnen de waterschappen aan Binnenlands Bestuur.

Het onderliggend probleem is dat veel van de traditionele brugwachters de afgelopen jaren zijn vervangen door elektronische monitoring en bediening op afstand. De digitale veiligheid heeft daarbij te weinig aandacht gekregen.

De Unie van Waterschappen zegt in een reactie tegen de Telegraaf dat het voorkomt dat  het inderdaad voorkomt dat software eerder verloopt dan de levensduur van een systeem. Maar volgens de organisatie maar zijn er dan voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals het uitschakelen van overbodige functies. Leveranciers en waterschappen zouden druk bezig zijn de beveiliging te verbeteren.

Probleem blijft bestaan

Drie jaar geleden trokken Jan Harmen de Vries van Deloitte en Eli de Vries van de Universiteit Utrecht in AG Connect (destijds AutomatiseringGids) ook al aan de bel over de beroerde staat van beveiliging van staatswaterwerken. Ook destijds werd geconstateerd uit onderzoek van de Vrije Universiteit dat men zich bewust is van de problematiek, maar dat nog vele stappen van ontwikkeling en verbetering nodig zijn die veel tijd en aandacht vergen

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in