Management

Juridische zaken
Nederlandse Politie

Nederlandse politie rolt Duits darkweb-platform op

Nederlands onderzoek leidt uiteindelijk tot aanhoudingen in Duitsland en Amerika. 

© CC0 1.0,  Paul Naveda
3 mei 2019

Nederlands onderzoek leidt uiteindelijk tot aanhoudingen in Duitsland en Amerika. 

De Nederlandse politie heeft een grote rol gespeeld in het oprollen van een Duits darkweb-platform. Door een onderzoek dat in Nederland is gestart bij het Darkwebteam van de Landelijke Eenheid van de politie, zijn in Duitsland drie verdachten aangehouden. De drie worden ervan verdacht een grote handelsmarkt op het Darkweb te hebben gerund, de zogeheten 'Wall Street Market'.

De Landelijke Eenheid maakt melding van de arrestatie op Twitter. De drie worden in ieder geval verdacht van witwassen en handel in verdovende middelen, vervalste documenten en malware. Ze verdienden hun geld door de commissie die werd geïnd op iedere transactie, die varieerde van twee tot zes procent. De betalingen op het platform werden gedaan in crytpovaluta. In totaal waren er 1,15 miljoen klantenrekeningen op het platform en bood het ruimte aan meer dan 5400 leveranciers. 

Landelijke Eenheid

Agenten van de Landelijke Eenheid hebben in het proces naar de aanhoudingen een nauwe samenwerking met de politie en justitie in Duitsland, de FBI, de DEA en Europol gehad, zo schrijft de eenheid op Twitter. Op het platform waren zeker tweehonderd Nederlanders actief, laat de politie weten. Die verdienden meer dan 100 miljoen euro met de handel. Het darkwebteam van de Landelijke Eenheid kwam de verdachten op het spoor en lichtte zijn Duitse collega's in.

Het Duitse SWR Aktuell schrijft dat de voertaal op het platform Engels was, maar er ook voor de optie Duits kon worden gekozen. Dat zorgde er volgens het bericht voor dat de politie-eenheden aan Duitse daders ging denken.

Aanhoudingen in Amerika

Het internationale onderzoek heeft uiteindelijk ook geleid tot twee aanhoudingen in het Amerikaanse San Francisco, zij stonden te boek als twee 'top-selling' leveranciers van verdovende middelen. Bij hun arrestatie zijn naast een hoeveelheid drugs ook een verscheidenheid aan wapens en miljoenen dollars aan contanten aangetroffen, zo schrijft de Duitse Bundeskriminalamt

Om 12 uur was er een persconferentie in het Duitse Wiesbaden waar onder andere Andy Kraag van de Nederlandse politie (Landelijke Recherche) uitleg gaf over het opgerolde platform.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.