Nederlandse politie houdt vast aan Microsoft-software

13 maart 2009
De Franse gendarmerie bespaart dankzij de geleidelijke overstap naar open standaarden inmiddels miljoenen aan licenties, hardware en beheer. De Nederlandse politie studeert al jaren op open standaarden en open source, maar blijft voorlopig toch bij het Microsoft-platform: de 25 regiokorpsen, de academie, de marechaussee en de landelijke politiediensten publiceerden in februari een aanbesteding voor 50 miljoen euro, onder meer voor dertigduizend Windows-Based Terminals. In totaal beschikt de politie over vijftigduizend werkplekken.

Deze aanbesteding is in strijd met de regels. De politie sluit immers concurrenten uit. “We bedoelen echter thin clients en daar zijn verschillende besturingssystemen voor”, houdt een woordvoerster de eerste weken vol. Het verbaast leveranciers van twee bekende merken thin clients, Wyse en Igel. “Als de politie thin clients zoekt zonder OS, dan leveren we die, gezien de aantallen die ze vragen”, vertelt Bart van Rheenen, directeur van Wyse-leverancier Logix. “Maar dat is niet standaard.”

“Vraagt iemand om Windows-Based Terminals, dan is het óf Windows XP óf Windows CE”, zegt Karel van Balen, verantwoordelijk voor technische ondersteuning bij Igel-specialist Tweco IT. Pas na deze uitleg bekent de politie dat het wel degelijk op zoek is naar Microsoft-hardware. Dat past bij de IT-omgeving en er zijn licenties voor in huis. Of het die nu dubbel betaalt, dat wist de politie niet.

De politie tekende enkele jaren terug een raamcontract voor Microsoft-licenties. Bij de prijsonderhandeling bespaarde het tientallen miljoenen euro’s door te schermen met een open-sourcestrategie. Die is nooit ontwikkeld: volgens de woordvoerster studeert de politie nog steeds op open standaarden en open source.

De 105.000 Franse collega’s van de gendarmerie hebben zich wél weten te bevrijden van de vendor-lock. Op de NOiV-conferentie afgelopen donderdag vertelde luitenant-kolonel Xavier Guimard dat de gendarmerie met de keuze voor open standaarden sinds 2002 tientallen miljoenen uitspaart op licenties, hardware en beheer.

De gendarmerie standaardiseerde bijvoorbeeld op IMAP en kon daarom de mailservers centraliseren. Op 85.000 desktops staat open source e-mailclient Mozilla Thunderbird. “Open-sourceapplicaties houden zich het beste aan open standaarden.” Daarnaast heeft de gendarmerie strikte eisen voor webapplicaties. Op de clients volstaat daarom Mozilla Firefox.

Zelfs leveranciers als SAP pasten zich aan, en leverde HR-applicaties via de webbrowser. “Als we dat willen, stappen we zo over op een andere HR-applicatie. Het gebruik van een webbrowser hoef je immers niemand te leren.”

In 2004 koos de gendarmerie voor OpenOffice. Daarmee bespaarde het 50 miljoen euro, precies zoveel als de Nederlandse politie nu neertelt voor nieuwe Windows-hardware. Het betreft niet alleen licenties: “Wilden wij naar Office 2007, dan hadden we nieuwe hardware nodig.” Deze overstap was geen IT-besluit, vertelt Guimard.

Een boekhouder raakte gepikeerd over de eis van Microsoft om over te stappen naar een duurdere maar onnodige Office-licentie. Guimard: “Hij kwam met OpenOffice. Daarop begon Microsoft met lobbyen en zo hoorde de top van de gendarmerie erover. “Toen die zag dat OpenOffice net zo goed was, maar niets kostte, besloot de top dat we overgingen.”

In 2007 volgde de overstap van Windows naar Ubuntu GNU/Linux. “Het verschil tussen Windows XP en Ubuntu GNU/Linux is miniem. De icoontjes zijn anders en er komen andere spelletjes bij. Maar spelletjes zijn niet onze prioriteit.”
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!